Galeria Colecțiilor Regale, inaugurată la Madrid vara aceasta
Galeria Colecțiilor Regale, situată lângă Palatul Regal din Madrid, va fi inaugurată vara aceasta, iar primele piese din colecția permanentă au fost prezentate săptămâna aceasta.
Patru coloane solomonice înalte de șase metri și cu greutate de 600 de kilograme, recent restaurate de experții d la Patrimonio Nacional, sunt primele piese care vor fi instalate în Galería de las Colecciones Reales.
Ele au fost realizate de Francisco de Herrera el Mozo și José de Churriguera, două figuri esențiale ale barocului spaniol, între anii 1674 și 1678, când coloana solomonică nu era foarte răspândită în Spania, iar restaurarea lor a scos la iveală decorațiile cu albastru lapislazuli și frunze de aur care le fac unice în acest stil.
„Suntem pe ultima sută de metri până la deschiderea galeriei și totul este în grafic. Suntem mândri să prezentăm pentru prima dată aceste minunate patru coloane recent restaurate, un set care reprezintă bine varietatea bogată care caracterizează colecțiile noastre regale: pictură, sculptură, tapiserii, armuri, trăsuri și coloane incredibile ca acestea”, a declarat președinta Patrimonio Nacional, Ana de la Cueva, potrivit patrimonionacional.es.
La rândul său, Leticia Ruiz, directoarea Colecțiilor Regale, consideră că aceste coloane sunt „o metaforă” pentru Galeria în sine: „Clădirea creată de Tuñón y Mansilla (birou de arhitectură, n.r.) este un ansamblu modern de forme pure care dialoghează cu coloanele baroce prin excelență”. Despre piese, ea subliniază „frumusețea aurului care se împletește cu albastrul lapislazuli marmorizat”.
Setul a aparținut altarului principal al bisericii dispărute a Real Patronato del Hospital Virgen de Montserrat.
„Sunt piese cheie ale barocului spaniol, deoarece au fost esențiale pentru dezvoltarea acestui stil și pentru că au fost realizate de cel mai bun creator de la sfârșitul secolului al XVII-lea”, spune José Luis Sancho, cercetător al Patrimoniului Național.
Un albastru unic în coloanele solomonice
Sculptorul José de Churriguera (1665-1725) a urmat proiectul lui Francisco de Herrera el Mozo (1627-1685). Coloanele au o înălțime de 5,65 metri și cântăresc aproximativ 600 de kilograme. Fiecare dintre ele este asamblată din opt trunchiuri de pin din pădurile din Valsaín, în Segovia. Fusul răsucit este decorat cu frunze de viță de vie și ciorchini de struguri.
Restaurarea a fost efectuată în Galerie între sfârșitul anului 2022 și începutul anului 2023 și a scos la iveală albastrul intens de lapislazuli care fusese ascuns de revopsire. Restauratorii descriu procesul ca fiind „uimitor: când am început să îndepărtăm stratul de vopsea și lac, am descoperit un albastru spectaculos care conferă coloanelor o viață pe care nu o aveau”.
Pentru Sancho, acest albastru este cel care conferă unicitate acestor piese, deoarece în perioada barocului spaniol era obișnuit să se vadă coloane solomonice complet aurite. „Lapislazuli este una dintre cele mai apreciate culori din istoria artei occidentale și este o culoare esențială pentru impresia de bogăție pe care caută să o dea stilul baroc”, explică el.
Galería de las Colecciones Reales, patrimoniu de 650 de piese
Coloanele solomonice de la Hospital de la Virgen de Montserrat sunt primele piese pe care Patrimonio Nacional le expune public în Galeria Colecțiilor Regale. Prezentarea lor la etajul -1 a avut loc în timp ce lucrările de asamblare continuă pentru a finaliza muzeografia celor 650 de piese care vor întâmpina vizitatorii după inaugurare, programată pentru vara viitoare.
Galeria Colecțiilor Regale este unul dintre cele mai importante proiecte muzeale din Europa din ultimele decenii. Este situată în centrul Madridului, lângă Palatul Regal și Catedrala Almudena. Clădirea, proiectată și construită de Tuñón y Mansilla, a primit deja numeroase premii de arhitectură.
Expoziția inaugurală va reprezenta varietatea și bogăția colecțiilor regale spaniole. „Deschiderea acestui nou muzeu”, precizează Patrimonio Nacional, va permite diseminarea activității acestei instituții „în sprijinul șefului statului și a activității de restaurare, conservare, difuzare și îngrijire a marii moșteniri istorice, culturale și naturale” pe care o gestionează în șase comunități autonome.