Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Galeria Națională a Islandei, un nou muzeu de 100 milioane euro
reykjavik,,iceland, ,january,18,,2024:,the,house,of,collections,

Galeria Națională a Islandei, un nou muzeu de 100 milioane euro

Islanda plănuiește modernizarea Galeriei Naționale, mai exact ministrul Culturii solicită o clădire nouă, de clasă mondială, pentru colecția națională găzduită în prezent în trei spații din capitala Reykjavik.

Decizia vine după ce un raport a evidențiat deficiențe grave în spațiile existente ale muzeului – insuficient loc pentru exponate, căi de acces „ascunse”, iar condițiile de depozitare și conservare sunt „de-a dreptul alarmante din punctul de vedere al unui muzeograf”.

Galeria Națională, cu un patrimoniu de aproximativ 16.000 de lucrări, majoritatea din secolele XIX și XX, se află în prezent la Fríkirkjuveg, vizavi de pitorescul lac Tjörnin din centrul orașului, în recent inaugurata Casă a Colecțiilor și în casa și atelierul pictorului Ásgrímur Jónsson, deschise pe bază de programare.

Clădirea Fríkirkjuveg a fost recent renovată, însă celelalte două înseamnă doar aproximativ 2.000 de metri pătrați de spațiu expozițional și media. Raportul a constatat că sunt necesari între 4.500 și 5.800 de metri pătrați și încă 6.000 de metri pătrați pentru depozitare și cercetare.

Sunt propuse mai multe soluții, de la extinderea actualei Fríkirkjuveg până la crearea unui spațiu complet nou în altă parte a orașului – posibil lângă impresionanta sală de concerte Harpa din Reykjavik, construită în 2011.

Costul unei noi clădiri este estimat la 15 miliarde de coroane islandeze (aproximativ 100 milioane de euro), o sumă pe care Lilja Alfreðsdóttir, ministrul Culturii, o consideră fezabilă. „Islanda este o țară ce dispune de resurse din abundență, fie că este vorba despre energie, pește, și suntem o destinație foarte populară, astfel încât vom avea o creștere de aproximativ 2%-5% în următorii 20 de ani”, spune ea.
Potrivit Ministerului pe care îl conduce, industriile creative primesc aproximativ 1,3% din PIB-ul țării sub formă de finanțare publică, una dintre cele mai mari cote din Europa. Ea speră să poată lansa un concurs de arhitectură pentru un sediu complet nou înainte de încheierea mandatului său, în toamna anului 2025.

Foto: Casa Colecțiilor