Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Galerii românești, la târgul ARCO Madrid
anka moldovan, 2023 tierra, 100x100cm

Galerii românești, la târgul ARCO Madrid

Ivan Gallery din București și Zina Gallery din Cluj-Napoca participă, în perioada 6 – 10 martie, la târgul internațional de artă contemporană ARCO Madrid, în „Programul general”, respectiv secțiunea „Opening”.

ARCO Madrid are loc în parcul expozițional IFEMA și este unul dintre principalele târguri de artă contemporană din circuitul internațional, în topul primelor trei târguri cu cei mai mulți vizitatori la nivel mondial.

Galeria Ivan, fondată în 2007, va prezenta un solo show cu opere ale artistului Ion Grigorescu, iar Galeria Zina, deschisă în 2020, va prezenta lucrările artistelor Codruța Cernea, Lorena Cocioni și Thea Lazăr.

ion grigorescu, poliedru, 1976, fotografie alb negru

Ion Grigorescu, Poliedru, 1976, fotografie alb negru

Galeria Ivan, inițiativă privată pe piața de galerii comerciale românești, reprezintă artiști locali și internaționali, fie ei consacrați, precum Geta Brătescu, Paul Neagu, Lia Perjovschi și Ion Grigorescu, fie tineri sau emergenți, precum duo-ul Anca Benera & Arnold Estefan, Andreea Ciobîcă, Cristina David, Ștefan Sava și Iulia Toma. Galeria colaborează cu artiști de origine română care trăiesc și activează în străinătate, precum Bartha Sandor și Mădălina Zaharia.

codruța cernea, waiting for their turn, 2022, 120x170 cm

Codruța Cernea, Waiting for Their Turn, 2022, 120×170 cm

Galeria Zina promovează arta contemporană. La Madrid, prezintă proiectul realizat de Codruța Cernea, Lorena Cocioni și Thea Lazăr, care reunesc medii artistice variate, precum picturile în acrilic și acuarelă ale Codruței Cernea, basoreliefurile și instalațiile din ceramică/metal ale Lorenei Cocioni, cât și instalațiile textile cu elemente brodate ale Theei Lazăr.

lorena cocioni, 2024, glazed ceramics, 76,5 x 58 cm (3)

Lorena Cocioni, 2024, Ceramică smălțuită, 76,5 x 58 cm

thea lazăr, world (welwitschia mirabilis), 2021, digital print on textured fabric, glass beads, 45 x 140 x 35 cm

Thea lazăr, World (Welwitschia Mirabilis), 2021, imprimare digitală pe țesătură texturată, mărgele din sticlă, 45 x 140 x 35 cm

Expoziție la ICR Madrid, eveniment conex ARCO

Participarea celor două este susținută de Institutul Cultural Român de la Madrid, care prezintă, la sediul său, expoziția de artă contemporană românească „Atinși de mare”, în contextul celei de-a 43-a ediții a târgului internațional de artă ARCO Madrid. Expoziția este realizată în colaborare cu WIN Gallery din București și va fi deschisă în perioada 6- 25 martie.

Expoziția este oficial inclusă în programele Guest și Collectors, în secțiunea „More Contemporary Art in Madridˮ a târgului, și va fi parte a circuitului expozițional conex târgului de artă. Vor fi expuse 40 de lucrări, majoritatea în tehnica ulei pe pânză, semnate de artiștii Daniela Grapa, Marinela Măntescu-Isac (curatoarea expoziției), Laurențiu Midvichi, Marcel Lupșe, Lisandru Neamțu, Flora Răducan, Constantin Pacea, Corneliu Drăgan Târgoviște. Ca artist invitat, Anka Moldovan va prezenta compoziția intitulată „Tierraˮ, o lucrare realizată în ulei și cu ramuri de zmeură (2023), din cea mai recentă serie a sa, „Aquello que irrumpeˮ.

Vernisajul expoziției va avea loc în 8 martie, la ora 19:00, în prezența curatoarei expoziției, Marinela Măntescu-Isac, a artistei Anka Moldovan și a Irinei Stoenescu, vice-președinte WIN Alliance / Chairlady WIN Gallery.

La ediția de anul acesta a târgului internațional de artă contemporană ARCO Madrid vor fi prezente 205 galerii din 36 de țări, care vor expune și vor vinde lucrări din variate discipline artistice: pictură, sculptură, instalații, fotografii, video, new media, desen și gravură. Programul General reunește 171 de galerii, în timp ce 46 sunt în programele curatoriate. Din totalul galeriilor participante, 65% vin din afara Spaniei. Târgul de artă se va desfășura în pavilioanele 7 și 9 ale IFEMA Madrid, dedicând primele trei zile exclusiv profesioniștilor, și în 8 martie, începând cu ora 15:00, își va deschide porțile publicului.

Fotografie principală: Anka Moldovan, „Tierra” (2023) (c) Institutul Cultural Român