Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Geometrii ale formelor organice, la Galeria Brăteanu
smaranda moldovan

Geometrii ale formelor organice, la Galeria Brăteanu

Expoziția de pictură „Inbetween Geometries” a artistei Smaranda Moldovan va fi vernisată pe 7 martie la Galeria Brăteanu din Timișoara, unde va putea fi vizitată până pe 14 martie.

Curatoriată de Gabriela Robeci, expoziția „Inbetween Geometries” cuprinde lucrări recente ale artistei născute la Timişoara în 1986.

Smaranda Moldovan a absolvit în 2010 Facultatea de Arte Plastice şi Design din Timişoara, secția Pictură, clasa prof. univ. dr. Daniela Constantin. Este membră a Uniunii Artiștilor Plastici – Filiala Timişoara.

Geometrii în tranziție

În tranziția resimțită între natural și arhitectural, obiectele sunt conturate în limbajul plastic al Smarandei Moldovan prin abstractizări și geometrizări. Straturi și straturi de amintiri ale spațiului se suprapun, precum niște fâșii de totemuri din vecinătatea imediată, explică Gabriela Robeci.

Se observă o amintire a naturalului, apelându-se la o memorie selectivă, din perioada în care artista a fost înconjurată în mod deosebit de elemente organice. Straturile picturale în culori pământii, se îmbină cu tonuri diverse de verde și albastru, uneori inserându-se tușe neonice de verde și roz. Amintirea peisajului cu formele sale este schițată și redusă la abstractizare, trecând spre geometrii elementare pentru suportul pictural: pete, linii, puncte. Treptat, cromatica și abstractizarea se modifică, odată ce artista petrece mai mult timp în spațiul urban. Orașul își pune amprenta asupra reprezentărilor picturale, naturalul rămânând ca o prezență încețoșată de trecerea timpului, acoperite de straturi de abstractizări ale spațiului citadin. Sporadicele prezențe de verdeață din oraș, declanșează o revenire din amnezia spațiului natural, stimulând pânzele cu inserții organice de lână acoperite de culori. Frânturile de natură observate în urban sunt resimțite involuntar și păstrate într-o memorie pe pânza care devine un jurnal vizual.

Geometriile amnezice ale formelor organice rămân la baza stratului pictural, iar în supraplan, se remarcă monocromiile texturate, sugerând percepția spațiului urban.

Rememorarea naturii în timp ce spațiul urban e locuit reprezintă chintesența seriei de picturi mici pătrate. Obiectele picturale fac parte dintr-o serie anterioară și reprezintă experimente vizuale și plastice, într-un proces de introspecție. Fiecare obiect este numerotat, iar titlurile reflectă acest lucru. Cercetările artistice s-au concretizat în tridimensional cu ajutorul spumei poliuretanice și a inserției de objets trouvés. Fiecare piesă însă respectă abordarea picturală din alte serii, fiind observate obiecte în monocromii, conchide curatoarea.