Nouă decenii de la nașterea sculptorului George Apostu, într-o expoziție specială
Nouă decenii de la nașterea sculptorului George Apostu sunt marcate printr-o expoziție organizată de Centrul de Cultură „George Apostu” din Bacău și vernisată la 20 decembrie.
„Apostu ʼ90” este o reverență adusă memoriei și operei unuia dintre cei mai importanți sculptori români din a doua jumătate a secolului XX.
Expoziția include lucrări reprezentative din patrimoniul Centrului de Cultură „George Apostu” și al Complexului Muzeal „Iulian Antonescu”, dar și opere din colecția particulară a lui Octav Olaru, din Bacău. Alături de acestea vor fi expuse fotografii realizate de regretatul Mihai Oroveanu care surprind esența creației și personalității artistului.
La vernisaj, Ioana Balașa (flaut) și Daniel Dascălu (pian) vor susține un recital care va cuprinde compoziții de Lili Boulanger, Carmen Petra Basacopol, Germaine Tailleferre, Johann Sebastian Bach, Mieczysław Weinberg și Béla Bartók.
George Apostu (n. 20 decembrie 1934, Stănișești, Bacău – d. 13 octombrie 1986, Paris) este considerat unul dintre cei mai valoroși sculptori români. A fost recompensat, printre altele, în 1966, cu Premiul „Ioan Andreescu” al Academiei Române, iar în 1970, cu marele premiu pentru sculptură al Uniunii Artiştilor Plastici din România.
A debutat expozițional în 1957, într-o expoziţie de grup pentru tineret, la Moscova, cu lucrarea „Cap de copil”. Prima lui expoziție solo a fost organizată în 1964, la Grădina Casei Ziariştilor din Bucureşti, iar prima din Paris, în 1967, la Galeria Raymonde Cazenave. În 1983, i-a fost atribuit un atelier de creaţie de către primăria oraşului Paris.
Începând cu 1964 şi până la finalul vieții, George Apostu a avut numeroase expoziţii personale în țară şi în străinătate, a participat la expoziții colective, inclusiv la Bienala de la Veneția, și la simpozioane.
Crredit foto: Centrul de Cultură „George Apostu”