Gheorghe I. Anghel, premiat pentru întreaga carieră la gala Premiilor „Constantin Brâncoveanu” 2022
Gheorghe I. Anghel, pictor și profesor, a fost premiat pentru întreaga carieră la cea de-a noua ediție a galei Premiilor „Constantin Brâncoveanu”.
Gheorghe I. Anghel (n. 1938, Cluj) este pictor, poet și profesor, doctor în arte vizuale. A absolvit Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din Bucureşti, la clasa de pictură a profesorului Ion Marşic.
De timpuriu, a luat lecţii de desen cu Lola Shmiererer Roth, elevă a lui Lovis Korinth la München şi a lui Derrain la Paris.
Doctor în arte vizuale, este membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România şi al Fundaţiei Taylor din Paris. În anul 2003, a fost distins cu Ordinul „Meritul cultural” în grad de mare ofiţer. Este autorul romanului „Vara cu serile lungi”, publicat în 2006, şi al unui volum de poezie, care a apărut în 2008.
Pasionat de arheologie, a lucrat alături de istorici de renume precum Radu Florescu, Alexandru Suceveanu, Valeriu Georgescu, fapt care explică folosirea experienței sale de șantier, nu doar în alegerea subiectelor, dar și a tehnicilor utilizate în lucrări.
Artistul și-a extins în ultimii ani cercetarea plastică și în zona obiectului de artă, realizând lucrări în diverse tehnici, precum ceramică, lemn și metal.
A expus în România și în Franța, iar Academia Franceză i-a acordat Premiul Bréauté și Medalia de argint a Salonului de la Grand Palais (2007). Fundația Taylor l-a recompensat cu Premiul Sandoz (2007) și cu Premiul René Carré (2013).
Laureații Premiilor „Constantin Brâncoveanu” 2022
Gala Premiilor „Constantin Brâncoveanu”, a avut loc la Ateneul Român pe 16 noiembrie. La acest eveniment, Fundația Alexandrion premiază personalități excepționale care, de-a lungul carierei, au contribuit substanțial la dezvoltarea societății românești în domenii precum film, istorie, teatru, arhitectură, arte plastice, literatură și muzică.
Laureații ediției din 2022 sunt: Dumitru Radu Popescu – literatură (premiul pentru volumul „O sută și una de poezii”), Dragoș Sebastian Becheru – istorie (premiul pentru lucrarea „România și problema petrolului 1969 – 1981”), Gigi Căciuleanu – teatru (premiul pentru opera „Omnia” și spectacolele antologice din stagiunea 2021-2022), arh. Cristina Olga Gociman – arhitectură (premiul pentru lucrarea „Consolidare, restaurare, restituire Castelul Ion Oteteleșanu”), Gheorghe Anghel – arte plastice (premiul pentru cariera de excepție), Ruxandra Donose – muzică (premiul pentru cariera de excepție), Dan Pița – film (premiul pentru cariera de excepție).
Au fost acordate și trei premii speciale: preotul Walid Eskandafi – premiul special pentru contribuția la propagarea libertății religioase; Ivanka Shalapatova – premiul special pentru contribuția remarcabilă la susținerea copiilor defavorizați și la protejarea sănătății acestora; Ivanka Demchuck – premiul special pentru contribuția la dezvoltarea artei religioase.
Juriul de anul acesta, prezidat de academicianul Răzvan Theodorescu, a fost format din personalități ale culturii și științei: pictorul Ștefan Râmniceanu, prof. univ. dr. Ludmila Patlanjoglu – teatrolog, istoric şi critic de teatru, Magda Mihăilescu – critic de film, dr. Constantin Corneanu – istoric, Nicolae Iliescu – scriitor, eseist și publicist, prof. univ. dr. în arhitectură Marian Moiceanu și muzicologul Sorina Goia.
Credit foto: arhiva icr.ro