Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Ghid de artă pentru Noaptea Muzeelor în București – FOTO
art safari

Ghid de artă pentru Noaptea Muzeelor în București – FOTO

Curatorial.ro a selectat câteva dintre expozițiile de vizitat, sâmbătă, la Noaptea Muzeelor în București.

Night Tour la Art Safari

Expozițiile Art Safari pot fi vizitate între orele 22.00 și 1.00, la Palatul Dacia-România din strada Lipscani 18-20, și includ nume mari ale artei mondiale precum Picasso și Dali – într-o ipostază inedită, aceea de creatori de scenografie. Publicul de la București va putea vedea pentru prima dată – în oglină – operele grafice ale celor doi pictori.

Pavilionul Contemporan de la Art Safari 2022 îi este dedicat artistei Irina Dragomir, în timp ce Pavilionul Muzeal îl readuce în actualitate pe Theodor Aman, primul artist român modern.

Barbara Klemm, figură emblematică a fotografiei, este de asemenea prezentă la Art Safari 2022 în expoziția „Barbara Klemm. Light and Dark. Photographs from Germany”.

Pavilionul Invitat prezintă lucrările semnate de Marcel Iancu, un artist fenomen al secolului XX și unul dintre artiștii care au definit arta de avangardă din România și Israel. Accesul se face cu plată.

Colecția de Artă „Ligia şi Pompiliu Macovei”

La Colecția de Artă „Ligia şi Pompiliu Macovei din strada 11 Iunie 36-38, expoziţia permanentă va fi deschisă între orele 18.00-24.00, alături de expoziţia tematică „Femeile în reprezentarea plastică a Ligiei Macovei”.

Publicul va putea vedea aici lucrări de artă plastic cu semnăturile lui Theodor Pallady, Lucian Grigorescu, Al. Ciucurencu, Dimitrie Ghiaţă, Gheorghe Petraşcu, Ioan Andreescu, J. Al. Steriadi, Iosef Iser, Nicolae Tonitza, Ion Ţuculescu, Marcel Iancu şi M.H. Maxy. De asemenea, sunt obiecte din sticlă, ceramică, metal, mobilier şi textile decorative din diverse perioade şi zone culturale.

Colecția include de asemenea un important fond al lucrărilor de pictură ale Ligiei Macovei şi o însemnată bibliotecă de artă.

Expoziția tematică „Femeile în reprezentarea plastică a Ligiei Macovei” prezintă o selecție dintr-o serie de lucrări din colecția de artă „Ligia și Pompiliu Macovei”, realizate în tehnici variate, ulei pe carton și tușuri colorate pe hârtie.

Muzeul de Artă „Vasile Grigore”

La Muzeul de Artă „Vasile Grigore” din strada Maria Rosetti nr.29 sector 2 Bucureşti, vizitatorii vor putea vedea, între orele 18.00 – 23.00, expoziția temporară „În Căutarea Eului Artistic, grafică și sticlă, Lorena Dobre”, organizată la „Galeria de Artă Anexa 29” a MAVG. De asemenea, după un detaliu oferit de muzeografi, vizitatorii vor trebui să recunoască lucrarea și autorul, iar ghidajul va fi asigurat de muzeografi și voluntari.

Muzeul „Theodor Aman”

muzeul theodor aman

La Muzeul „Theodor Aman” din strada C.A. Rosetti 8, se vor putea vizita expoziția permanentă a muzeului precum și expoziția tematică „Aman în plein-air. Invitaţie în grădinile şi parcurile lui Theodor Aman”, între orele 18.00-24.00.

Muzeul de Artă Recentă

Trei expoziții distincte vor putea fi văzute, sâmbătă, între orele 19.00-23.00, în sediul din Bulevardul Primăverii nr. 15.

Colecția Permanentă (etajele 1 & 2). În expoziția permanentă apar lucrări-cheie de Ion Țuculescu, Andrei Cădere, Ion Grigorescu, Paul Neagu, Ștefan Bertalan, Nicolae Comănescu, Roman Cotoșman, Pavel Ilie, Diet Sayler, Alexandru Chira, Horia Bernea, Florin Mitroi, Marian Zidaru, Ioana Bătrânu, Vioara Bara, Teodor Graur, Dan Perjovschi, Dumitru Gorzo, Victor Man, Ecaterina Vrana, Vlad Nancă, Gili Mocanu, Anca Mureșan, Ovidiu Feneș, Cristina David, Ion Bârlădeanu și mulți alții.

„Arnulf Rainer. Not Being An Angel / Nefiind Înger” este organizată în spațiile inter-etaje. Arnulf Rainer este unul dintre cei mai cunoscuți și influenți artiști austrieci contemporani. Opera sa combină body art și performance, fotografie, pictură și instalații într-un veritabil reper conceptual al tipului austriac de artă experimentală. Operele selectate pentru expoziția de la MARe, realizată în colaborare cu galeria Thaddeus Ropac din Salzburg, acoperă perioada anilor ‘60-‘90, cea mai densă și reprezentativă din creația lui Arnulf Rainer, fiind incluse în expoziție și o serie de lucrări-cheie dintre cele expuse de Arnulf Rainer în universal aclamata sa expoziție personală din 1978, în Pavilionul Austriei de la Bienala de la Veneția.

„Culturi agricole. Agricultura în arta românească modernă și contemporană” (etaj -1 și 3) cartografiază peisajul extrem de divers al interesului artistic pentru agricultură și pentru lumea rurală în cultura vizuală a țării noastre. Prin lucrările provenite din colecțiile a peste zece muzee din țară, din colecții private și din colecția proprie a MARe, „Culturi agricole” prezintă modul în care subiectul este abordat de-a lungul timpului, potrivit canoanelor și condiționărilor istorice, sociale și politice.

Kulterra Gallery

kulterra gallery

Expoziția „Equinox” este a treia din seria realizată la și de Kulterra Gallery, în spațiul din Știrbei Vodă 104-106, București, după „Obie Platon. Connect/ Disconnect” și „Elena Bria. New Academia”, dar este prima colectivă; în timp ce-n primele cazuri au fost expoziții personale (Obie Platon, respectiv Elena Bria).

„Equinox” prezintă lucrări (pictură, sculptură și ceramică) realizate de patru artiste din România și din Republica Moldova: Valeria Glibiciuc (pictură), Natalia Romanciuc (pictură și ceramică), Alexandra Satmari (sculptură) și Teona Toderel (pictură). Patru artiste, cu viziuni și tehnici diferite, vor fi asociate sub un singur discurs curatorial, echinocțiul de primăvară în mitologia greacă.

Muzeul Țăranului Român

just mirela

La Muzeul de la Șosea, strada Monetăriei 3, accesul gratuit va fi între orele 18.00-22.00. În Sala Irina Nicolau va putea fi vizitată expoziția de artă vizuală, video-mapping de Mirela Trăistaru „Just Mirela”. Aceasta ilustrează activitatea artistică ajunsă la maturitate și surprinde traseul de la primele semne și desene, până la pictură, instalații, obiecte, performance de body-painting, toate cusute într-o poveste.

„Serafim”, expoziție de pictură de Andreea Măiastra Aron la Sala Acvariu, prezintă lucrări în tehnica acuarelă pe hârtie și pictură în acrilic pe pânză. Ineditul acestei expoziții este abordarea simbolului ortodox al Serafimilor, îngeri cu 6 perechi de aripi, într-o manieră ludică, aproape de ilustrația de carte pentru copii, în culori foarte aprinse și vii, pentru a îi aduce mai aproape de sufletele și inimile noastre.

Expoziția de fotografie de Andrei Vlădeanu „Cerul” este organizată la Sala Media. Culorile și formele proiectate regulat pe cer fac parte din viaţa noastră, iar acest spectacol vizual cotidian trăiește practic cu noi.

Expoziția „Things to a void in a black hole vacation” la MNŢRplusC are două componente: o instalație sculpturală luminoasă cu 6 personaje create de Pastila Roz și un spațiu de proiecție pentru filmul „Crossing the Styx: Whispers from the Underworld” regizat de Alexandru Claudiu Maxim și Irinel Anghel.

Muzeul Național de Artă Contemporană

Programul de zi al MNAC la această ediție a Nopții Muzeelor cuprinde expozițiile: „Șerban Savu: Renovări” (Sala de Marmură, parter), retrospectiva „Grigorescu Ion – Ion Grigorescu: Vieți paralele” (etajul 1), „Interacțiuni posibile” (spațiul expozițional Dialog, etajul 4) și „Urban Steps powered by Molotow România”, o lucrare murală desfășurată pe 500 de metri pătrați (scara interioară a MNAC).

Sâmbătă, MNAC își va deschide porțile între orele 12.00 și 19.30 (ultimul acces), iar vizitarea muzeului va fi posibilă până la ora 20.00. Intrarea la eveniment este gratuită.

Palatul Ceasianu-Racoviță

„Camera Colecționarului” se deschide la Palatul Cesianu-Racoviță de Noaptea Muzeelor. Cea mai valoroasă operă de artă din piața românească de artă – „Țărăncuță cu basma albă”, semnată de Nicolae Grigorescu, revine în fața publicului. Opera reprezintă recordul absolut al pieței românești de artă, fiind vândută în 2018 pentru 340.000 de euro la Casa de Licitații Artmark.

Hanul Gabroveni

micro macro trans cordial

Expoziția „micro-macro-Trans CORDIAL” ce reuneşte artişti de origine armână sau care au legatură cu lumea armânească poate fi vizitată, între orele 18.00-2.00, în sălile ARCUB.

Muzeul Național de Artă al României

MNAR propune o serie de ghidaje de la orele 17.00 şi 20.00 cu un traseu al statuilor din curtea de onoare a Muzeului Naţional de Artă al României, o incursiune printre nume importante de artişti şi teme de la alegorii şi personaje mitologice, la personalităţi marcante ale istoriei. Sunt anunţate şi vizite în spaţiile istorice cu ghid în Sufrageria Regală şi Sala Tronului, de la orele 18.00 şi 19.00. Seara se va încheia cu un ghidaj „Poveşti ascunse ale capodoperelor din Galeria de Artă Europeană a MNAR”, susţinut de directorul general al MNAR, Călin Stegerean, de la ora 23.00.

Noaptea Muzeelor este un eveniment european iniţiat de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa în anul 2005. Evenimentul este patronat de Consiliul Europei, de UNESCO și de Consiliul Internațional al Muzeelor (ICOM). România este participantă încă de la prima ediție, iar numărul muzeelor implicate a crescut anual.

Credit foto: Art Safari, MMB, MNTR, Kulterra Gallery, Hanul Gabroveni