Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Gladiolele lui Van Gogh, vândute cu 7,8 milioane de euro la Sotheby’s

Gladiolele lui Van Gogh, vândute cu 7,8 milioane de euro la Sotheby’s

Tabloul “Nature Morte: Vase Aux Glaïeuls”, pictat în vara lui 1886 de Vincent van Gogh, a fost adjudecat, sâmbătă, la Sotheby’s din Hong Kong, pentru suma de 71.000.000 HKD (7,8 milioane de euro).

Autenticitatea lucrării a fost confirmată de Muzeul „Van Gogh” de la Amsterdam. O radiografie făcută de specialiştii de la Muzeu arată că lucrarea a fost pictată pe o altă natură moartă cu cartofi și un castron, pe care Van Gogh ar fi creat-o la sfârșitul verii 1885, când locuia în Nuenen, Olanda.

În tablou, gladiolele roșu aprins se înalţă deasupra vasului mic care stă pe o masă neagră ce se confundă cu fundalul.

“Nature Morte: Vase Aux Glaïeuls” este un bun exemplu pentru stilul artistului din acea perioadă, la puţine luni după sosirea lui la Paris, în februarie 1886. Faptul că este semnat poate reprezenta că pictorul i-a oferit tabloul unui prieten artist.

Primul proprietar identificat al lucrării a fost criticul şi susţinătorul impresionismului, Théodore Duret, care a deţinut-o până în 1912. Până în 1928 s-a aflat la Alden Brooks, un scriitor american care locuia la Paris şi care a devenit cunoscut mai ales pentru faptul că a susținut că Shakespeare nu a fost dramaturgul pieselor care i-au fost atribuite.

În ultimii 40 de ani, tabloul a fost scos la licitație la Sotheby’s de cinci ori.

În 1983, natura moartă a fost vândută pentru 150.000 de dolari, unui colecţionar din Florida, Elwin Litchfield Phillips Jr. Când moştenitorii său au vândut tabloul în 1999, a ajuns la 1.762.000, un preţ mai mare de aproape 12 ori. Doi ani mai târziu, a fost iarăşi scos la vânzare, estimat între 1,2 şi 1,6 milioane de dolari, mult mai puţin faţă de vânzarea anterioară, dar nu a fost adjudecat.

Foto credit: Sotheby’s