Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Gorzo, Pelmuș și Suciu, într-o expoziție de grup la Arsmonitor
vernisaj doi gorzo, curatorial.ro

Gorzo, Pelmuș și Suciu, într-o expoziție de grup la Arsmonitor

Grațian Gâldău, Dumitru Gorzo, Ioana Gorzo, Teodor Graur, Nicu Ilfoveanu, Gili Mocanu, Răzvan Neagoe, Ilie Pavel, Radu Pandele, Bogdan Pelmuș, Magdalena Pelmuș și Mircea Suciu sunt protagoniștii expoziției „Table et Tableau” deschisă la galeria Arsmonitor de la Casa Presei Libere în perioada 27 iunie – 29 august.

„Table et Tableau” aduce în discuție problema dispunerii, nu a expunerii, „umbrei” creatorului și creației lui. Această formă de dispunere facilitează privitorului accesul la o mică parte din arhiva vie, compusă din note, schițe și obiecte disparate, care stau la baza apariției operei și formării identității unui număr de artiști reprezentativi pentru periodizările și tipologiile diverse ale artei contemporane românești.

Titlul e un joc de cuvinte care amintește de cercetările lui Georges Didi-Huberman, al cărui înțeles este explicat de relația dintre imaginile și obiectele unei arhive de pe masa de montaj. Referindu-se la dispunerea contraintuitivă în sens istoric a imaginilor din Atlasul Mnemosyne al lui Aby Warburg, Didi-Huberman aduce la lumină faptul că ordinea și dezordinea dintre imagini creează o narațiune tensionată între istorie și artă. Imaginile dispuse pe masa de montaj (table), rearanjate într-o ordine narativă preferată de cercetător, în cazul de față, de funcția curatorială, stabilesc o nouă vedere asupra lumii, un nou cadru narativ (tableau).

Tema propusă în „Table et Tableau” invită privitorul să reorganizeze obiectele acestei arhive neîncheiate, cu scopul de a deveni curatorul propriei micro-narațiuni, după propriile sale interese auctoriale. Privitorul e curatorul.

Expoziția poate fi vizitată de marți până vineri, între orele 12:00 și 17:00, sau prin programare, folosind adresa de email a galeriei.

Foto: expoziția „Doi Gorzo”, deschisă la Arsmonitor în martie 2024 (c) curatorial.ro