Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Goya și Tițian, o nouă rută tematică în clădirea Villanueva a Muzeului Prado

Goya și Tițian, o nouă rută tematică în clădirea Villanueva a Muzeului Prado

Muzeul Prado a anunțat o nouă manieră de expunere a operei lui Goya în sălile 34 – 38 din clădirea Villanueva și prezintă astfel o nouă rută tematică ce oferă vizitatorilor o abordare panoramică și sugestivă asupra creației artistice a maestrului spaniol.

În plus, modificarea arhitectonică a acestor săli a permis extinderea spațiului de expoziție pentru tablourile „Maja” și stabilirea unor dialoguri noi între operele cele mai populare ale pictorului aragonez și „Venus recreándose con el Amor y la Música” al lui Tițian.

Vor fi expuse în sala 34, timp de un an, și primele două schițe pregătitoare pe care le-a realizat Goya pentru tabloul „La predicación de San Bernardino de Siena ante Alfonso V de Aragón” destinat uneia dintre capelele Real Basílica de San Francisco el Grande din Madrid. Proprietate a Fundación Tatiana Pérez de Guzmán el Bueno, prima dintre schițe a fost expusă cel mai recent în urmă cu o sută de ani, în timp ce a doua va fi prezentată public pentru prima dată. Ambele uleiuri au fost restaurate recent în atelierul de restaurare al Muzeului Prado.

În noul spațiu care se deschide cu unificarea sălilor vor fi expuse „Maja desnuda” și „Maja vestida” acompaniate, în premieră, de tabloul „Venus recreándose con el Amor y la Música”, pictat de Tițian în 1555. Acesta dn urmă provine din Colecția regală.