Graffiti vs pictura murală vs street art – Ce sunt și care sunt diferențele
Graffiti, pictura murală și street art sunt tipuri de artă urbană care utilizează spațiile publice pentru exprimarea artistică, dar cu câteva diferențe în ceea ce privește originea și scopul lor. Descoperă din acest articol ce reprezintă cele trei forme de artă contemporană și cum au ajuns să fie cunoscute și utilizate în lumea întreagă.
Graffiti
Când vorbim despre graffiti, ne referim la nume (tags sau etichete) și mesaje expuse de artiști cu scopul de a-și câștiga respectul în rândul persoanelor cu aceleași preocupări sau de a atrage atenția asupra unor probleme din societate.
Ce este Graffiti
Graffiti implică marcarea sau etichetarea neautorizată (în special, pe timp de noapte) a unor proprietăți private sau publice cu vopsea de tip spray, markere, cărbuni, cretă, ca o formă de autoexprimare sau ca un act de rebeliune. De aceea, reputația sa este una controversată, fiind adesea privit ca act de vandalism. Cuvântul „graffiti” provine din limba italiană și este un derivat al „graffiato”, care înseamnă „zgâriat”.
Istoria graffiti
S-ar putea crede că graffiti este un fenomen nou, însă el are rădăcini încă din Antichitate, fiind descoperite mesaje scrijelite pe pereți în Grecia antică, Egiptul antic și în Imperiul Roman.
Graffiti-ul, așa cum îl cunoaștem astăzi, a apărut în New York, la sfârșitul anilor 1960, prin tinerii care își scriau numele pe pereți sau trenuri și care veneau cu tehnici noi pentru a se face vizibili. Cu timpul, metodele au evoluat, de la nume, la mesaje multicolore, caracterizate prin litere groase și stilizate, cu lumini și umbre. În România, fenomenul a pătruns după 1990, primul graffiti făcând referire la tulburările sociale din acea perioadă. Recent, a apărut și un documentar românesc despre graffiti și street art.
Cele mai cunoscute lucrări din lume
Graffiti-ul este acum prezent în întreaga lume, evoluând într-un stil numit „Calligraffiti”, care combină caligrafia și semnăturile stilizate, pentru a crea detalii intense și realiste. Printre cele mai cunoscute lucrări se numără „Zidul Lennon” din Praga și „Girl with a balloon” din Londra.
Pictura Murală
Spre deosebire de graffiti, pictura murală este o operă de artă. Lucrările sunt adesea comandate de autorități, organizații, instituții sau persoane private și au, deci, un caracter legal.
Ce este pictura murală
Lucrările de pictură murală sunt executate atât în aer liber, cât și în interior, pe pereți, tavane sau suprafețe extinse. Ele au un puternic element narativ, ilustrând, de obicei, scene, povești sau diferite simboluri. Rolul principal este de a înfrumuseța, de a transforma spațiile și de a revitaliza viața din comunități, provocând un sentiment de mândrie și identitate. În realizarea picturilor se folosesc materiale precum șabloane, acril, paste-up (afișe pictate manual și lipite ulterior), pastă de grâu și ulei.
Istoria picturilor murale
Istoria acestei forme de artă grafică a început din timpuri preistorice, odată cu picturile rupestre din paleoliticul superior, care au fost găsite pe toate continentele, cu excepția Antarcticii. Cuvântul „mural” provine din latină (murus = perete). Acest stil de pictură a fost făcut cunoscut de Leonardo Da Vinci, însă, creșterea în popularitate a sa a devenit uriașă la începutul anilor 1900, odată cu picturile cu mesaje sociale și politice, apărute pe clădirile publice din Mexic.
Cele mai cunoscute picturi murale din lume
Printre cele mai cunoscute picturi murale din lume se numără „Sărutul fratern” (Erich Honecker, președintele Germaniei de Est, și Leonid Brezhnev, liderul URSS), realizat în 1990 pe Zidul Berlinului, „Mural das Etnias” din Rio de Janeiro și Half Rabbit din Porto.
Street Art / Artă Stradală
În street art, artiștii folosesc străzile ca pe pânze pe care își exprimă creativitatea, transmit mesaje sau contestă normele societății. Arta stradală se distinge prin creativitate vizuală și prin stilul „outside the box”.
Ce este Street Art
Arta stradală (street art) îmbină atât elemente specifice graffiti, cât și picturii murale și e realizată prin diverse tehnici, propunându-și să interacționeze cu mediul înconjurător și cu comunitatea prin: desene, stickere, șabloane, paste-up, instalații 3D etc. În multe orașe din lume, street art-ul este susținut de comunități locale și autorități, fiind subiectul unor expoziții de artă urbană, cum se întâmplă și în România, un exemplu fiind Festivalul Internațional de Street Art Sibiu.
Istoria Street Art
Istoria street art este mai recentă, mai exact, începe în anii `80, evoluând din mesajele graffiti. Primele forme de street art au inclus mesaje politice, slogane și desene simple, inspirate de: cultura hip-hop, revoltele sociale sau proteste. Cu timpul, mesajele graffiti au început să devină mai complexe, mai pline de culoare și de detalii, astfel că în anii `90 au culminat cu creațiile provocatoare și creative ale lui Blek le Rat (Paris) și Bansky (Londra).
Cele mai cunoscute evenimente de Street Art din Romania
Arta urbană a câștigat teren și în România, prin transformarea spațiilor anoste din unele zone urbane în piese colorate și pline de viață. Mai mult decât atât, au apărut, în orașele mari din țară, evenimente dedicate artei stradale, printre care Bucharest Street Art Festival, dar și alte festivaluri de amploare, ca Festivalul Internațional de Street Art Sibiu, Artown Festival de la Ploiești, Timișoara International Street Art Festival, Htag Street Art Festival din Galați, Outline StreetArt din București și ZIDART Street Art Festival, Bacău.
Diferențele principale între graffiti, pictura murală și street art
Graffiti, pictura murală și street art sunt forme de artă urbană, destul de asemănătoare, la prima vedere, dar care diferă în stil și tehnici, scop și chiar legalitate. Dacă graffiti se realizează pe fugă, fără permisiune, fiind adesea considerat un act de vandalism, celelalte forme de artă urbană sunt solicitate și finanțate, existând însă și cazuri de street art realizat fără acordul proprietarilor sau autorităților.
Apar diferențe și în ceea ce privește scopul lucrărilor. Graffiti se axează pe texte, fiind o formă de autoexprimare, de revendicare a unui teritoriu și fiind asociat cu grupurile subculturale, în timp ce pictura murală se concentrează pe culori și imagini elaborate. Cu ajutorul acestora, ea contribuie la înfrumusețarea spațiului public, la promovarea unor mesaje culturale sau la comemorarea unor evenimente. De asemenea, prin street art se propune reflectarea asupra unor probleme contemporane.
Modul de realizare a lucrărilor diferă prin amploare și tehnici. În graffiti sunt utilizate litere stilizate, „tag-uri” și culori, utilizându-se în special spray-uri colorate. În street art există o diversitate de stiluri și tehnici, unele inovatoare, iar pictura murală este detaliată și de mari dimensiuni.