Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Grecia îşi intensifică eforturile pentru recuperarea statuilor din Partenon care sunt expuse la British Museum
Partenon

Grecia îşi intensifică eforturile pentru recuperarea statuilor din Partenon care sunt expuse la British Museum

Grecia îşi intensifică eforturile pentru recuperarea statuilor din Partenon care sunt expuse la British Museum. Contextul este unul promiţător, căci publicul britanic s-a pronunţat în favoarea elenilor în acest caz, arată The Guardian.

Executivul de la Atena a transmis că va intensifica presiunea pentru ca aceste opere de artă create în secolul V î.e.n. să fie returnate pe Acropole.

“Aceste sculpturi sunt cea mai importantă legătură pe care grecii moderni o au cu strămoşii lor”, a declarat parlamentarul Tasos Chatzivasileiou, consilier pe politică externă al premierului. Potrivit lui, strategia Atenei este să păstreze acest subiect în spaţiul public şi să îl evoce cu fiecare ocazie.

Şi jurnaliştii de la The Times s-au declarat în favoarea acestui demers, printr-un text în care au afirmat că “sculpturile sunt ale Atenei” şi că “trebuie returnate”.

Această dezbatere este cea mai aprinsă, din anii ’80 când ministrul elen al Cuturii de atunci a făcut un prim apel în acest sens.

Într-un sondaj realizat anul trecut de YouGov, după ce premierul grec s-a întâlnit cu omologul său britanic, reiese că 59% dintre cetăţenii Regatului Unit cred că sculpturile trebuie să fe returnate Atenei.

Autorităţile elene au făcut apeluri repetate ca Marea Britanie să returneze basorelieful din Partenon

Premierul Greciei, Kyriakos Mitsotakis, a vorbit despre acest lucru în noiembrie,  la Paris, în cadrul unui eveniment organizat pentru a marca a 75-a aniversare a UNESCO. Demersul Greciei este susţinut şi de UNESCO.

La finalul lunii septembrie, 2021, un consiliu consultativ al UNESCO a transmis o recomandare către British Museum, în care face apel către instituţia de cultură să îşi revizuiască viziunea asupra statuilor din Partenon – care s-au aflat în posesia muzeului londonez de la începutul secolului XIX – şi ele să fie restituite Greciei.

Potrivit ministrului grec al Culturii, Lina Mendoni, comitetul interguvernamental al UNESCO ce se ocupă cu returnarea bunurilor de patrimoniu s-a reunit la Paris, iar recomandarea lor citează “condiţiile improprii de expunere la British Museum”, relata, la acea vreme, artnews.com. Oficialul grec a vorbit, de asemenea, într-un interviu, despre dreptul Greciei de a cere ca aceste opere să fie returnate în locul în care ele au fost create. Guvernul britanic a transmis, spre finalul anului, că decizia ar aparţine British Museum.