Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Hip-hop, la 50 de ani. Expoziții care sărbătoresc istoria și moștenirea mișcării
fotografiska, charlie ahearn

Hip-hop, la 50 de ani. Expoziții care sărbătoresc istoria și moștenirea mișcării

Hip-hop-ul împlinește anul acesta jumătate de secol, iar muzeele celebrează istoria și moștenirea durabilă a mișcării și organizează expoziții esențiale care aduc omagiu genului revoluționar în toate formele sale – de la ritmuri, la artă și modă.

Anul 2023 marchează o jumătate de secol de când DJ Kool Herc a lansat primul breakbeat la o petrecere în Bronx, dând naștere, fără să vrea, stilului, mișcării și întregii culturi cunoscută acum sub numele de hip-hop.

În deceniile următoare, hip-hop-ul a ajuns în fruntea topurilor, a modelat moda, a inspirat artele vizuale și a susținut cauze de justiție socială, toate acestea ca parte a amprentei sale globale.

În acest an vor fi organizate numeroase festivități pentru a marca a 50-a aniversare a hip hop-ului.

Orașul New York, locul de naștere al genului, se va asocia cu Universal Hip Hop Museum pentru a organiza 50 de evenimente speciale pe parcursul a 50 de zile. Nici alte muzee nu stau deoparte.

Între expozițiile pregătite se numără „Hip-Hop: Conscious, Unconscious”, care va fi deschisă la Fotografiska New York, în perioada 26 ianuarie – 21 mai.

„Fresh, Fly, and Fabulous: 50 Years of Hip Hop Style” va putea fi vizitată la The Museum at FIT din New York, între 8 februarie și 23 aprilie, iar „The Culture: Hip Hop and Contemporary Art in the 21st Century” va fi organizată de Baltimore Museum of Art între 5 aprilie și 16 iulie.

Foto: Debbie Harry, Grand Master Flash, Fab 5 Freddy, Tracy Wormworth, Chris Stein – 1981 (c) Charlie Ahearn/ Fotografiska