Icoane din epoca lui Mihai Viteazul și Constantin Brâncoveanu, scoase la licitație
Mai mult de 200 de icoane impresionante, cu proveniență din colecții private, vor fi licitate la Artmark pe 13 decembrie, dată până la care pot fi admirate în expoziție la Palatul Cesianu-Racoviță. Rezultatele vânzării, în finalul articolului.
Una dintre cele mai vechi piese din Licitația de Crăciun, dedicată artei sacre, provine din epoca lui Constantin Brâncoveanu (fotografie principală), ce a domnit în Țara Românească între anii 1688 și 1714.
Icoana de colecție, realizată din foiță de aur pe lemn, îi redă pe Sfinții Împărați Constantin și Elena, sprijinind între ei Crucea, simbolul credinței creștine. Pentru această piesă licitarea începe de la suma de 300 de euro.
O grandioasă icoană împărătească pe lemn din epoca lui Mihai Viteazul, mai precis din ultimul sfert al secolului al XVI-lea, are prețul de pornire de 10.000 de euro. Compoziția îl redă pe Iisus Hristos flancat de imaginile miniaturale ale Maicii Sale și Înaintemergătorului Ioan, precum și de figurile celor 12 Apostoli, rezultând astfel ceea ce în compunerea iconostasului este cunoscut ca „Marea Deisis”.
Piesa a făcut parte, din 1950 până în 2022, din patrimoniu Muzeului Municipiului București, iar în luna ianuarie a acestui an, a fost retrocedată moștenitorilor proprietarului Ion Manolescu-Strunga, fost ministru liberal al comerțului (1934-1935).
Icoane de Tattarescu și cretano-venețiene
Selecția cuprinde icoane realizate de celebra școală de la Căldărușani, culminând cu cea semnată de pionierul neoclasicismului în pictura românească, Gheorghe Tattarescu, care și-a dedicat o mare parte din creație picturii religioase de icoane, biserici și mănăstiri.
Icoana, semnată de artist la data de 17 ianuarie 1860, este circumscrisă perioadei când, în Țările Române, mulți pictori erau mai cu seamă zugravi de biserici, iar scopul lor principal era acela de a respecta canoanele pentru a transmite mai departe imaginile zugrăvite în pereții lăcașelor de cult. Ea este evaluată la 2.500 – 3.500 de euro.
Compoziția lui Tattarescu o redă pe Sfânta Muceniță Irina, alături de Sfântul Mucenic Gheorghe, iar pe verso se regăsesc inscripții de danie ce reconstituie istoria piesei din momentul în care a fost realizată și a părăsit atelierul pictorului, până în prezent.
Își găsesc locul în licitație și două icoane cretano-venețiene, piese de colecție, de secol XVI. În această perioadă de tranziție pentru iconografie, pictura religioasă catolică se desprinde de cea de icoane bizantine, cu diferențe de stil, simbolism și funcție, ca rezultat al tradițiilor artistice distincte între Răsăritul și Apusul creștinismului.
Astfel, cu prețul de pornire de 6.000 de euro, este scoasă la licitație icoana pe lemn „Maica Domnului cu Pruncul (Eleusa)”, de început de secol XVI. Alături de ea, dar de dimensiuni mai mari, este icoana împărătească pe lemn „Nașterea Domnului”, de început de secol XVI, a cărei licitare începe de la 5.000 de euro.
UPDATE
Licitația a avut o rată de adjudecare de peste 66%, cu un total de 175.984 de euro.
Icoana împărătească pe lemn din epoca lui Mihai Viteazul a fost vândută pentru 17.000 de euro, în timp ce icoana cretano-venețiană împărătească pe lemn „Nașterea Domnului”, datată începutul secolului XVI, a fost adjudecată contra sumei de 11.000 de euro.
Icoana pictată de Tattarescu a fost vândută pentru 5.500 de euro, iar icoana de colecție realizată din foiță de aur pe lemn ce îi redă pe Sfinții Împărați Constantin și Elena, pentru 2.000 de euro.