Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Identitatea lui Banksy, posibil să fie demascată într-un proces intentat de o companie britanică de felicitări
banksy themed very little helps card from the monkey signs section of full colour black

Identitatea lui Banksy, posibil să fie demascată într-un proces intentat de o companie britanică de felicitări

Compania britanică de felicitări Full Colour Black și proprietarul acesteia, Andrew Gallagher, au depus o plângere pentru calomnie împotriva lui Banksy, a cărui identitate a fost mereu ascunsă, la Divizia Queen’s Bench a Înaltei Curți, în legătură cu o postare pe Instagram pe care artistul britanic a făcut-o în noiembrie 2022.

Existența procesului a fost raportată pentru prima dată de Daily Mail, care aparent a încercat să dezvăluie numele artistului. Publicația l-a numit pe Banksy drept Robin Gunningham, deși nu au fost furnizate noi dovezi privind posibila sa identitate, iar Daily Mail a recunoscut că identitatea sa nu a fost niciodată confirmată.

„Afirmația că îl dăm în judecată pe Robin nu este exactă”, a declarat avocatul Aaron Wood într-un e-mail.

Wood a pus la dispoziția Artnet News o copie a cererii de chemare în judecată, iar inculpații sunt enumerați ca fiind „Artistul cunoscut sub numele de ‘Banksy'” și Pest Control Office Limited, organismul care îi autentifică arta.

„Cuvinte defăimătoare” pe Instagram

Revendicarea provine de la o postare pe care contul de Instagram al lui Banksy ar fi făcut-o pe 18 noiembrie și care a fost ștearsă între timp. În cererea sa, Full Colour Black a susținut că aceasta „conținea cuvinte defăimătoare care se refereau și au fost înțelese ca referindu-se la reclamant”.

Postarea a fost făcută cam în același timp în care Oficiul de Proprietate Intelectuală al Uniunii Europene (EUIPO) a dat dreptate lui Banksy în disputa de lungă durată dintre artist și Full Colour Black. Decizia EUIPO a reatestat o marcă înregistrată în 2018 de Pest Control – pentru un șablon din 2002 al unei maimuțe cu o pancartă de pancartă sandwich – în apel, după ce anterior a dat dreptate companiei de felicitări.

Înainte ca decizia să fie anulată, EUIPO a invalidat marca pe motiv că nu a fost solicitată în numele său. Dacă această decizie ar fi rămas valabilă, Banksy ar fi putut fi obligat să își piardă anonimatul pentru a păstra marca.

Despăgubiri de peste 1,3 milioane lire sterline

În noua sa cerere, Full Colour Black solicită despăgubiri de cel puțin 1.357.086 de lire sterline și un ordin judecătoresc care să împiedice continuarea presupusei defăimări.

Daily Mail a făcut legătura între Banksy și o fotografie din 2008 în care artistul apare în Bermuda înconjurat de spray-uri și un stencil. Bărbatul din imagine a fost identificat ca fiind Robin Gunningham, care locuiește în orașul natal al lui Banksy, Bristol – deși artistul a negat că fotografia îl reprezintă.

Ziarul a sugerat că procesul l-ar putea forța pe Banksy să se dezvăluie în instanță. Cu toate acestea, probabilitatea ca Banksy să fie obligat să se prezinte personal sau să se dezvăluie în vreun alt mod este redusă, având în vedere că numele său legal nu a fost menționat în documentele de judecată.

Bansky, considerat originar din Bristol, s-a implicat de-a lungul timpului în campanii umanitare și de salvare a patrimoniului, iar identitatea lui a fost mereu un subiect de dispută. Printre ipoteze se regăsește și aceea că în spatele acestui nume stă Robert Del Naja, membru al grupului Massive Attack.