Ilustratori români povestesc în imagini cultura hispanică
Douăzeci și cinci de ilustratori, membri ai Clubului Ilustratorilor, povestesc în imagini cultura hispanică într-o expoziție de grup deschisă la Institutul Cervantes din București în perioada 20 februarie – 16 martie.
Inedita expoziție de ilustrație românească este organizată sub titlul „Povestind în imagini hispanice” și este curatoriată de Stela Lie și Veronica Neacșu.
„Povestind în imagini hispanice” reunește lucrări semnate de Irina Dobrescu, Oana Ispir, Mihaela Paraschivu, Emi Balint, Stela Lie, Andreea Geamănu, Raluca Anghel, Alexandra-Elena Ciocan, Maria Constantinescu, Adela Silvan, Silvia Olteanu, Veronica Neacșu, Patricia Suliman, Anca Smarandache, Iulia Ignat, Bianca Hațeganu Kerscher, Eugenia Ilieș Taylor, Cristiana Radu, Corina Drăgan, Iulia Burlac, Doina Butușină Roșu, Bianca Spătariu, Zelmira Szabó și Paul Grădinaru.
Un eveniment special e programat în 7 martie, de la ora 18.30 – o vizită ghidată și întâlnire cu ilustratoarele.
Ideea expoziției realizate de membrii Clubului Ilustratorilor din România a fost inspirată de proiectul „ILUSTRAD/AS. O privire asupra creaţiei feminine în ilustraţia spaniolă contemporană”, o expoziție a Institutului Cervantes din București prezentată anul trecut în Capitală și la Timișoara.
Mai mult de 50 de ilustrații
„Ce înseamnă Spania și culturile de limbă spaniolă pentru tine?”, „Ce imagini rămân după ce închizi ochii și nu mai știi dacă ai văzut, ai citit sau ai auzit despre Spania și culturile hispanice?” „Ce vezi, ce auzi, ce simți?” – acestea au fost întrebările de la care a pornit munca de creație a celor 25 de ilustratori români. Cele mai mult de 50 de ilustrații reunite în expoziție arată faptul că lumea culturii hispanice înseamnă Lorca, dar și Borges, înseamnă „mi corazón”, dar si Arte poética, tango-ul din Argentina, dar și „pasiunea dureroasă, universală, esențială” a limbii spaniole, trandafirii roșii, volanele, ¡Ole!, și Infantele.
Douăzeci și cinci de ilustratori au lucrat special pentru expoziție, și-au găsit timp și resurse pentru a ilustra legătura lor cu Spania și culturile de limbă spaniolă. „Expoziția vine și ca o prelungire naturală a altor proiecte care ne-au legat de Spania, mai ales ca Asociație, dar și individual”, spune Veronica Neacșu, una dintre curatoare.
Participarea la vernisajul din data de 20 februarie este cu acces gratuit, dar se face pe bază de rezervare, printr-un mesaj trimis către cultbuc@cervantes.es (rezervarea este valabilă doar după primirea unei confirmări în scris).