Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Privire asupra creaţiei feminine în ilustraţia spaniolă contemporană, la București
my father's dragon, interior, helena perez

Privire asupra creaţiei feminine în ilustraţia spaniolă contemporană, la București

Douăsprezece artiste de renume internațional din Spania și Chile sunt reunite în expoziția „ILUSTRAD/AS. O privire asupra creaţiei feminine în ilustraţia spaniolă contemporană”, organizată de Institutul Cervantes din București la Arcub în perioada 15 iunie – 16 iulie.

Această antologie a ilustrației recente este curatoriată de Matilde Rodríguez. Expoziția reunește creatoare precum chilianca Luisa Rivera, spaniolele Sonia Pulido, María Hesse, Helena Pérez García și Lara Lars, și își propune să se concentreze pe lucrările cele mai libere, creative și personale ale ilustratoarelor selectate, dar și să exploreze diferitele formate și tehnici cu care acestea lucrează: serigrafie, colaje, ceramică, animație, risografie, desen digital sau sculptură.

Vernisajul expoziţiei e programat pe 14 iunie, de la ora 19:00, iar pe 15 iunie, începând cu ora 12:00, la Arcub va avea loc o masă rotundă cu tema „Ilustratorul: schițe pentru un dialog despre pasiune, profesie, profesionalizare” la care vor lua parte curatoarea Matilde Rodríguez și ilustratoarea spaniolă Lara Lars, alături de ilustratoarele Veronica Neacșu, Irina Dobrescu şi moderatoarea Stela Lie.

Clasici universali și proiecte literare actuale

Ilustrația de carte este una dintre cele mai imaginative ramuri ale creației vizuale și trăiește, în acest moment, în Spania, un moment de glorie în care munca ilustratorilor și, mai ales, a ilustratoarelor este recunoscută atât din punct de vedere profesional, cât și artistic. În domeniul editorial, unde conceptul de carte ilustrată devine din ce în ce mai popular, munca ilustratoarelor se remarcă în mod special, favorizând prin creațiile lor reeditarea unor clasici universali sau completând în mod vizual creația unor proiecte actuale.

În accepția curatoarei Matildei Rodríguez, expoziția prezentă acum și la București reprezintă „o antologie care, dintr-un punct de vedere mai amplu, reflectă asupra emoțiilor, identității și relației noastre cu lumea, prilejuind reprezentarea lumii din jurul nostru prin lucrări care ascund o critică subtilă și tăioasă a societății contemporane. ILUSTRAD/AS înseamnă avangardă, creativitate, profesionalism și diversitate. Douăsprezece artiste care reprezintă, de fapt, mult mai multe creatoare pe scena artistică și culturală actuală în care femeile se remarcă prin calitate și profesionalism. Artiste care au creat tendințe, care au venit pentru a rămâne și care au încă multe de spus, de desenat, de împărtășit, de revendicat. Pentru că viitorul ilustrației este și unul feminin”.

Sunt expuse lucrări semnate de artistele Bea Lema, Helena Pérez García, Iria do Castelo, Iria Fafián, Lara Lars, Luisa Rivera, Malota, María Hesse, Nuria Figueiredo, Pelo di Cane, Sara Landeta și Sonia Pulido.

Expoziţia „ILUSTRAD/AS. O privire asupra creaţiei feminine în ilustraţia spaniolă contemporană” poate fi vizitată la Arcub – Hanul Gabroveni, în sălile Lipscani şi Gabroveni, în perioada 15 iunie – 16 iulie, de marţi până duminică, între orele 12:00 și 20:00.

Biletele pot fi cumpărate online, de pe arcub.ro, entertix.ro, myticket.ro, din magazinele partenere și de la casa de bilete Arcub (strada Lipscani 84-90).

Foto: ilustrație de Helena Pérez García pentru cartea „My Father’s Dragon”, de Ruth Stile Gannett