Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Incursiune în arta şi meşteşugurile Iranului, prin expoziții și ateliere la Arcub
کاور مینا کاری culorile persiei

Incursiune în arta şi meşteşugurile Iranului, prin expoziții și ateliere la Arcub

Evenimentul „Culorile Persiei” marchează 120 de ani de relaţii diplomatice dintre Iran şi România, în luna iulie, la Arcub Gabroveni. Între 18 şi 22 iulie 2022, publicul este invitat într-o incursiune în cultura iraniană printr-o serie de expoziţii şi ateliere susţinute de artişti din Iran.

Desfăşurat în trei spaţii expoziţionale de la parterul Hanului Gabroveni, „Culorile Persiei” expune lucrările a 13 dintre cei mai importanți artişti din Isfahan, de la sculpturi în lemn, la gravuri, broderii şi bijuterii. În exclusivitate pentru evenimentul de la Arcub, publicul are ocazia de a participa la ateliere susţinute chiar de artiştii din Isfahan. Proiectul cuprinde ateliere şi demonstraţii live ale unor tehnici antice persane de realizare a picturilor în miniatură, de şlefuire şi încrustare a lemnului, prelucrare a pietrelor preţioase, broderie și gravură folosite cu precădere în zona Isfahanului.

„Fiecare națiune are o datorie de recunoștință față de păstrătorii modeşti ai culturii și artei sale pentru durabilitatea, longevitatea și existența meșteșugurilor sale. Ei sunt artiștii care, atât conștient, cât și accidental, au depus un efort pentru a păstra tradițiile istorice ale patriei grupului lor etnic. Fiind una dintre capitalele mondiale ale meșteșugurilor, Iranul se mândrește cu fundalul bogat, varietatea, complexitatea și producția abundentă a meșteșugurilor sale. Artefactele persane arată fascinația iranianului pentru modelele geometrice, modelele imaginative și motivele din natură”, a transmis într-un comunicat ambasadorul Republicii Islamice Iran la Bucureşti, Seyed Hossein Sadat Meidani.

Isfahan, poziție unică între orașele din Iran

Artizanatul iranian a fost întotdeauna renumit pentru istoria și vechimea sa, autenticitatea culturală și istorică, diversitatea produselor, frumusețea motivelor și abordările imaginative ale operelor de artă, iar Isfahan are o poziție unică între toate orașele din Iran datorită talentelor istorice și inerente, forței de muncă și unui cadru cultural unic.

Artiştii proiectului „Culorile Persanului” sunt Mohsen Seyed Fattahi, Mojtaba Ayoubi Marbini, Nasrin Kardani Esfahani, Hamed Karimi, Aliakbar Taebi, Mohammadreza Talebi, Behzad Fallahi Sichani, Mohsen Davari Dolatabadi, Vahid Sabaghi, Milad Yazdkhasti, Mohammadebrahim Golriz Khatami, Zahra Abasaltian Naeeni şi Amirkamyar Kazemi Darafshani.

Expoziţia poate fi vizitată în perioada 18 – 22 iulie 2022, zilnic, între orele 11:00 şi 21:00, la Arcub Gabroveni în sălile Cafenea, Librărie şi Arcelor. Intrarea în cadrul expoziției este liberă.

Credit foto: Arcub