Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Incursiune în superba lume a kimonourilor, la The Metropolitan Museum of Art
kimono

Incursiune în superba lume a kimonourilor, la The Metropolitan Museum of Art

The Metropolitan Museum of Art prezintă, începând cu luna iunie, kimonouri rare din colecţia John C. Webber.

Expoziţia „Kimono Style” trasează evoluţia cronologică a acestui obiect vestimentar japonez iconic, din perioada Edo (1615 – 1868), până în secolul XX.

Piesele din colecţie prezintă indicii legate de influenţele culturale occidentale adaptate în crearea kimonoului.

Perioada Edo a constituit un vârf al creaţiei kimonoului

Ţesătura, vopsirea, brodarea acestor haine – simbol ale culturii japoneze au atins atunci niveluri maxime de măiestrie.

Atunci, membrii armatei purtau asemenea veşminte, croite pe comandă. Ulterior, relaţiile comerciale au schimbat natura materialelor folosite.

Specialişti occidentali au studiat asiduu ilustrări ale kimonourilor, în secolul XIX. Croiala austeră, în formă de „T”, a influenţat mari designeri, precum Cristóbal Balenciaga.

În perioada Meiji (1868 – 1912), au apărut hainele occidentale în Japonia. Faptul că populaţia avea acces la mai multe resurse le-a făcut pe femeile japoneze să cumpere kimonouri create în serie şi la preţuri rezonabile. Acestea au fost adaptate treptat la stilul vestimentar occidental.

Pentru a ilustra această dinamică, expoziţia de la The Met prezintă 60 de kimonouri, „în oglindă” cu haine occidentale, picturi, litografii şi obiecte decorative.

Expoziţia este deschisă în perioada 7 iunie – 20 februarie 2023.

The Met este o instituţie de cultură cunoscută pentru atenţia pe care o acordă istoriei modei. Încoronate de somptuoasa galăMet, expoziţiile dedicate culturii vestimentare sunt de multe ori vedetele muzeului.

Credit foto: The Met