India lansează „cea mai mare campanie de repatriere” împotriva Regatului Unit
India lansează „cea mai mare campanie de repatriere” împotriva Regatului Unit, pentru patrimoniul luat în timpul dominației coloniale, iar solicitările făcute aparent le eclipsează pe cele ale Greciei privind sculpturile din Partenon.
Guvernul indian speră să repatrieze mii de obiecte aflate în instituții britanice, precum British Museum și Victoria & Albert Museum (V&A) din Londra, care au fost scoase din India de-a lungul secolelor. Obiectele confiscate în timpul dominației coloniale britanice, care a durat între 1858 și 1947, vor fi în centrul campaniei guvernamentale.
Potrivit Daily Telegraph, „oficialii de la New Delhi pregătesc ceea ce ar reprezenta cea mai mare cerere de repatriere cu care se confruntă Regatul Unit, la o scară care ar eclipsa cererile Greciei pentru sculpturile din marmură ale lui Elgin (Parthenon)”, citează theartnewspaper.com. Oficialii indieni spun că artefactele luate în timpul dominației britanice au fost îndepărtate „într-un mod lipsit de etică”.
Printre instituțiile aflate pe „lista neagră” a Indiei se numără British Museum, care deține o colecție de statui hinduse și Marmurele Amaravati, luate de Sir Walter Elliot, funcționar public, dintr-o stupă budistă, și V&A, care deține tigrul mecanic al lui Tipu Sultan.
British Museum recunoaște importanța chestiunilor legate de returnarea obiectelor
Un purtător de cuvânt al British Museum a declarat că muzeul „înțelege și recunoaște importanța chestiunilor legate de returnarea obiectelor” și a adăugat că lucrează cu muzee și comunități din întreaga lume „pentru a împărtăși colecția cât mai mult posibil”. V&A nu a comentat încă.
Tigrul lui Tippoo a fost realizat pentru Tipu Sultan, conducătorul orașului Mysore din sudul Indiei între 1782 și 1799. Potrivit site-ului V&A, „British East India Company… a purtat trei războaie împotriva (statului indian de Sud) Mysore înainte de asaltul final asupra capitalei lui Tipu, Seringapatam, în 1799. Conducătorul a fost ucis în timp ce armata a pătruns în oraș și a jefuit casele locuitorilor… Tezaurul lui Tipu a fost împărțit pe loc între soldați în funcție de rang, dar tigrul de lemn a fost expediat la Londra”.
Castelul Powis din Țara Galilor, în vizorul Indiei
Castelul Powis din sudul Țării Galilor, care adăpostește comori ce au aparținut familiei Clive, ar putea de asemenea să facă obiectul unei cereri de restituire. „Adunate în timpul colonizării britanice a Indiei, aceste obiecte au ajuns în Țara Galilor la castelul Powis la începutul secolului al XIX-lea. Muzeul adăpostește mai mult de 1.000 de obiecte din Asia de Sud și de Est, datând din jurul anului 1600 până în anii 1830”, se arată pe site.
Un purtător de cuvânt al National Trust, care administrează castelul, a declarat: „Ca orice muzeu, National Trust va respecta codul de etică al Asociației Muzeelor și recomandările Consiliului Artelor privind restituirea și repatrierea în legătură cu orice cerere făcută pentru colecția sa”.
Returnarea antichităților, o strategie cheie pentru guvernul indian
Govind Mohan, secretar al Ministerului indian al Culturii, a declarat pentru Daily Telegraph că returnarea antichităților va fi o strategie cheie.
„Este de o importanță uriașă pentru guvern. Ideea principală a acestui efort de repatriere a artefactelor Indiei vine din angajamentul personal al premierului Narendra Modi, care a făcut din acest lucru o prioritate majoră”.
Aparent, vor fi căutate și obiecte scoase din India după obținerea independenței, după 1947.