Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
„Ingres avant Ingres”, nașterea unui geniu la Musée des Beaux-Arts din Orléans

„Ingres avant Ingres”, nașterea unui geniu la Musée des Beaux-Arts din Orléans

Artist adulat încă din timpul vieții, Ingres (1780-1867) este considerat astăzi drept unul dintre cei mai mari pictori ai epocii sale. Cum a fost geniul său recunoscut unanim? La această întrebare a vrut să răspundă Musée des Beaux-Arts din Orléans. Prin intermediul a 69 de opere, publicul va face cunoștință cu tânărul Ingres, pictor vizionar îndrăgostit de desen.

De altfel, două desene, donate orașului Orléans în 1895, constituie punctul de plecare pentru expoziția „Ingres avant Ingres – Dessiner pour peindre”.

ingres1

Aceste două portrete în creion reprezentându-l pe Jean-Charles-Auguste Simon, zis Simon fiul, reflectă deja talentul lui Ingres pentru „arta de a da viață unui desen”.

„Desenul reprezintă trei sferturi și jumătate din pictură”, afirma artistul care petrecea ore creionându-l. Un gust precoce pentru observație (la vârsta de 10 ani el îi copia pe Tițian și Rafael), dar și pentru interpretare.

ingres

Ingres insuflă operelor o senzualitate și o modernitate inedite în epoca sa, mai ales imaginii portretului lui Aglaé Adanson, celebră naturalistă, pe care a realizat-o la începutul secolului al XIX-lea.

Pentru această expoziție inedită, Musée des Beaux-Arts din Orléans a beneficiat de un împrumut excepțional de la Montauban, orașul natal al artistului. Din cele 69 de opere de tinerețe expuse la Orléans, 40 provin de la Musée Ingres Bourdelle. Portrete, studii pregătitoare și desene restaurate pentru această ocazie, din care unele nu au fost arătate niciodată publicului. O ocazie unică de a descoperi nașterea unui geniu care a obținut prestigiosul Prix de Rome în 1801. Avea doar 21 de ani.

Expoziția „Ingres avant Ingres” este deschisă până la 9 ianuarie 2022 la Musée des Beaux-Arts din Orléans.

Foto credit: Musée des Beaux-Arts din Orléans