Instalație de 1.500 de piese, expusă la Galateea
„Evoluția identității. Jurnalul spațiului personal”, instalația mixed media a artistei ceramiste Elena Pîrvu, este expusă la Galeria Galateea Contemporary Art până la 4 februarie.
Lucrarea este un ansamblu din mai mult de 1500 de piese, portrete și forme conice. În viziunea ceramistei, fragilitatea și versatilitatea materialului redau identitatea interschimbabilă a omului în funcție de transformările spațiului personal.
Instalația mixed media are forma unui cumulonimbus. Spre deosebire de norul negru, întunecat și apăsător, cel al Elenei Pîrvu este un puzzle, o poveste alcătuită din elemente simbolice, explică Romana Mateiaș, curator. Inspirată de trăiri și experiențe senzoriale proprii, artista transcrie în portrete-contur o „furtună” de sentimente și stări sufletești strâns legate de oameni și de ambient. Fiecare portret reprezintă un moment în timp, un punct de cotitură din viața artistei, o clipă care i-a (re)modelat identitatea. Prin mijlocirea norului de emoții schimbătoare, Elena Pîrvu demonstrează faptul că mediul exterior, prin tot ce îl definește, poate influența subtil, în mod benefic sau malefic, o personalitate.
„Într-o lume în continuă schimbare, în care mediul înconjurător are o mare influență asupra noastră, propun o incursiune profundă în propria ființă. Expoziția «Evoluția identității. Jurnalul spațiului personal» se dorește un refugiu pentru introspecție și explorare, fiecare portret ilustrând o pagină din jurnalul meu interior. Instalația prezintă modul în care mediul înconjurător, evenimentele și interacțiunile noastre ne pot transforma și (re)modela percepția asupra sinelui, arătându-ne că, prin fiecare experiență și interacțiune, în fiece spațiu se naște o poveste complexă care ne definește evoluția individuală”, afirmă Elena Pîrvu.
Vernisajul e programat pentru 12 ianuarie, la ora 18:00.