Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  INTERVIU – Fotografa Felicia Simion: Forța feminină crește în fotografia contemporană. Vocea noastră este auzită și recunoscută
self portrait

INTERVIU – Fotografa Felicia Simion: Forța feminină crește în fotografia contemporană. Vocea noastră este auzită și recunoscută

Fotografa Felicia Simion vorbește într-un interviu acordat Curatorial.ro înainte de debutul Bucharest Photofest 2022, unde este prezentă cu expoziția „Rewired”, despre călătoria ei în Islanda și creațiile fine art expuse în festival, despre modul în care percepe evoluția fotografiei, tehnologia, despre statutul femeilor în domeniu și dezvăluie detalii despre proiectul pe care vrea să îl desfășoare în Europa.

Felicia Simion explica în prezentarea expoziției că, la doi ani după ce a fost diagnosticată cu depresie postnatală, se simțea „complet privată de Natură”.

„Am început să caut odihnă în oameni și în spațiul urban, cufundându-mă în realitatea străzilor aglomerate, a cafenelelor și a cantităților infinite de muncă. Atunci când plecam din oraș, nu mai simțeam bucurie în liniștea ruralului, a munților sau a mării. Ce mă incita înainte acum pur și simplu părea insipid. Îmi era dor de conexiunea mea cu soarele, cu pământul, cu vântul. Îmi era dor de felul în care acestea mă aduceau mai aproape de o parte din mine pe care credeam că am pierdut-o pentru totdeauna. Apoi m-am hotărât să plec”.

Despre sine, spune că este interesată de antropologie vizuală și storytelling. În 2016, a absolvit Universitatea Națională din București, secția foto-video, iar în 2018 a terminat cu succes un masterat în Etnologie, Antropologie Culturală și Folclor la Universitatea din București. La vârsta de 13 ani a descoperit lucrările fotografilor Magnum, moment care, ulterior, a devenit reprezentativ în evoluția ei ca artist vizual.

Creația ei este orientată spre fotografia fine art, însă este pasionată și de fotografia documentară. În ultimii ani, a fost inspirată de domeniul antropologiei culturale, explorând teme precum familia, identitatea, dinamica tradiției și corpul feminin.

photofest 2 felicia simion

Fotografie de Felicia Simion inclusă în „Rewired”, expoziție prezentată la Deschis Gastrobar

Bucharest Photofest 2022 va avea loc în perioada 1 – 9 octombrie, în diverse spații din Capitală. Cea de-a șaptea ediție reunește mai mult de 25 de evenimente grupate în tema „Trust / Încredere”. Vor avea loc expoziții, proiecții de film, prezentări, discuții și dezbateri, ateliere practice, proiecții și instalații video, dar și concerte live. Toate evenimentele din program sunt cu intrare liberă pentru public.

Ești prezentă în Bucharest Photofest cu expoziția „Rewired”. Cum se traduce ea în imagini?

Felicia Simion: „Rewired” este despre restabilirea conexiunii cu natura și cu mine însămi. Este o serie de autoportrete realizate cu ajutorul soțului meu pe parcursul unei călătorii în Islanda. Este despre căutări și regăsiri, drumuri parcurse în peisaje exterioare și interioare. Este un soi de performance în relație cu mediul înconjurător, de care mă leg tocmai pentru a mă desprinde de durerea unui capitol încheiat.

Cum vezi în prezent domeniul în care activezi? Cum a evoluat fotografia în România, în ultimii ani?

Felicia Simion: Cred că fotografia, ca abordare artistică și fel de a privi, s-a dezvoltat într-un mod exploziv în ultimii ani, odată cu avansul tehnologic. Ramura în care activez, cea de fotografie fine art, este mai puțin populară în România, însă consider că se fac demersuri înspre recunoașterea și evoluția ei. M-aș bucura ca aceasta să fie inclusă mai des în expoziții de artă contemporană, și, de asemenea, să ne reorientăm și în viața de zi cu zi – atât personală, cât și profesională – către o zonă de artă mai degrabă decât o zonă comercială.

Când tehnologia este la îndemâna oricui, oricine poate deveni, se poate numi fotograf?

Felicia Simion: Nu cred că unealta îl face pe artist, cum nici aparatul de fotografiat nu naște fotografi. Cred că este vorba mai degrabă despre exersarea continuă și îndelungată a unui mod de a privi lucrurile. Învățare, curiozitate, fidelitate, sensibilitate a percepției, toate se îmbină în actul fotografierii. Îmi este dificil să mă autodefinesc, să mă încadrez într-un singur nume. Pentru mine fotografia este mai mult decât o meserie, este un mediu în care mă pierd și mă regăsesc și prin care îmi este cel mai ușor să mă exprim.

Cum percepi poziționarea femeilor în acest domeniu, în România lui 2022?

Felicia Simion: Cred că există o super-forță feminină care crește și tot crește în domeniul fotografiei contemporane, atât în afară, cât și în România. Avem un cuvânt de spus și simt, poate mai mult ca niciodată, datorită dezvoltării mediului online, că vocea noastră este auzită și recunoscută. Sper ca lucrurile să evolueze tot mai mult în acest sens.

Te dedici unei anumite zone în fotografie sau experimentezi, încerci diverse tehnici și teme?

Felicia Simion: Zona de fine art este cea în care lucrez cel mai mult, pentru că îmi permite să jonglez cu o multitudine de tehnici și subiecte – de la corp, identitate, maternitate și până la tradiție. Iubesc cu toată ființa mea și fotografia documentară, însă, din păcate, nu am găsit răgazul și resursele să o practic la nivelul la care mi-aș dori.

Cum ai început să faci fotografie? Ce te-a determinat să mergi pe drumul acesta?

Felicia Simion: Am început din joacă, la 13 ani, când am primit un aparat de fotografiat de ziua mea. Atunci a fost ca o revelație, am știut că este ceva ce vreau să fac pentru tot restul vieții și cam asta a fost, fără cale de întoarcere. E un drum sinuos, însă aduce multă joie de vivre și potențialitatea unor experiențe care altminteri nu ar fi posibile.

Ai fotografii preferate, dintre ale tale și dintre ale altor fotografi?

Felicia Simion: Îmi este extrem de dificil să aleg una sau câteva fotografii preferate. De regulă, alegerile mele depind de perioada din viața mea pe care o traversez și de emoțiile care o însoțesc. Iubesc fotografia curată, reală, neprelucrată, din categoria stilului documentar, însă iubesc și compozițiile surprinzătoare, conceptuale, din genul fine art.

Spune-ne mai multe despre parcursul tău profesional.

Felicia Simion: Am participat până acum la peste 30 de expoziții, atât în România, cât și în străinătate. Prima expoziție a avut loc în 2012, la librăria Cărturești, fiind finalistă la concursul internațional Sony World Photography Awards. De atunci, fotografiile mele s-au plimbat prin lume, de la Paris la Londra, Belgrad și Los Angeles. În ceea ce privește colaborările, am avut șansa să lucrez sau să public fotografii în diverse publicații – The New York Times, Le Monde, Der Spiegel, Vogue Portugalia, The Guardian, The Irish Times -, și să colaborez cu edituri internaționale pentru coperte de carte ale unor autori precum Paulo Coelho, Margaret Atwood, Elena Ferrante și Mo Yan. Așa cum spuneam, oricât de greu, drumul a fost presărat cu întâmplări fantastice, pe care nici nu mi le imaginam, și sunt absolut recunoscătoare că fotografia m-a dus, atât cu trupul, cât și cu sufletul, în locuri neumblate.

Care sunt planurile tale pentru viitorul apropiat?

Felicia Simion: Vreau să lansez un proiect prin care să îmbin trei dintre iubirile mele: fotografia fine art, călătoria și scrisul. Momentan sunt în căutare și în discuții cu locații din Europa, cărora le propun un soi de rezidență artistică. Practic, îmi doresc să realizez, la interval de o lună – o lună jumătate, noi serii de imagini și texte prin care să spun povestea unor locuri dintr-o perspectivă nouă, orientată către artă.

Fotografii publicate prin amabilitatea artistei