INTERVIU – Mara Oglakci, despre relația dintre om și tehnologie, inovații în arta
Mara Oglakci, artistă emergentă care face parte din expoziția „Places of Care”, vorbește într-un interviu acordat curatorial.ro despre relația dintre om și tehnologie și despre modul ei de lucru, despre cum folosește inovațiile tehnologice în arta proprie.
Mara Oglakci (n. 2001) a studiat la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică, secția Multimedia. Proiectele ei vin ca răspuns la întrebările pe care le are, fiind explorări atât ale spațiilor interioare, cât și ale celor exterioare – structuri din natură, legătura dintre fotografie și fantezie, studiul corpului și al mișcării, meditația, izolarea. O preocupă mult intimitatea și își propune ca prin lucrările ei să creeze un mediu ce stabilește o relație personală cu spectatorul. În ultima vreme, e interesată de intersecția dintre practici artistice diferite și caută să construiască lucrări multidisciplinare care să implice privitorul și să-l stimuleze în mod visceral.
Alături de Antoni Rayzhekov (Austria/Bulgaria), Ioana Vreme Moser (Germania/ România) și Sabina Suru (România), ea expune în „Places of Care”, expoziție deschisă la Muzeul Național Tehnic „Dimitrie Leonida” până la 12 octombrie. Într-o lume în care tehnologia avansează rapid și pătrunde în toate dimensiunile existenței noastre, „Places of Care” aduce în discuție modul în care aceste evoluții rapide ne modelează realitatea. Proiectul investighează nu doar impactul tehnologiei, ci și cum putem să ne raportăm la aceasta cu grijă și responsabilitate, înțelegând că interdependența noastră cu tehnologia implică un act de îngrijire reciprocă.
Cum vezi relația dintre oameni și inovațiile tehnologice?
Mara Oglakci: Inovațiile tehnologice nu sunt în sine ceva nociv, din contră, cred că e important că există. Nociv e felul în care sunt folosite în capitalism, unde principalul scop e monetizarea și consumul. De asta văd relația dintre oameni și tehnologie ca pe o chestiune dependentă ideologic. Cu toate astea, tehnologia este unul din companionii noştri more than human şi alături de aceasta am putea să construim perspective planetare care să fie mai pline de speranță, alternative pentru distopia pe care pare că o trăim.
Ce anume prezinți în expoziția „Places of Care”?
Mara Oglakci: Lucrarea „Snug Transformations: From Tech to Snack” e o instalație sonoră, care imaginează un cuib de insecte dintr-un viitor posibil, în care acestea au evoluat pentru a putea mânca, deci descompune, deșeuri electronice.
Pe ce se bazează lucrările tale? Au un numitor comun?
Mara Oglakci: Sunt încă într-o perioadă în care îmi dezvolt și concretizez practica artistică, e greu să mă gândesc la un numitor comun al lucrărilor mele. Cred că am căutat tot timpul să vorbesc despre ce îmi provoacă anxietate, să mă joc cu nişte subiecte care au un ton poate puțin mai grav, deprimant.
Cât din ceea ce creezi este bazat pe tehnologie?
Mara Oglakci: Mediile cu care lucrez sunt de natură tehnologică – video, sunet, fotografie. De aici pornesc şi preocupări legate de cum le pot folosi în moduri care să facă lucrarea să fie intimă, personală, precum e şi relația noastră cu tehnologia.
Ți-ai impus anumite limite privitor la utilizarea ei în creația ta?
Mara Oglakci: Nu mi-am impus vreo limită în privința asta. Doar cea legată de AI – nu o folosesc în ceea ce fac. Mi se pare că vine cu o încărcătură climatică față de care încerc să fiu conştientă şi să nu o perpetuez.
Ce consideri a fi responsabil și îngrijire reciprocă în utilizarea tehnologiei?
Mara Oglakci: Nu cred că există un răspuns clar la întrebarea asta, e important să avem discuții pe tema îngrijirii şi a responsabilității și cred că „Places of care” încearcă să facă asta. Probabil că putem porni de la moduri alternative de a privi și a înțelege tehnologia, a lucra împreună cu ea pentru a crea spații noi, cu scopul colaborării dintre specii, pentru da la o parte gândirea antropocentristă.
credit fotografie principală: Cristina Matei