Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Ion Theodorescu-Sion, în expoziție la Chișinău – Natură statică, portrete cu țărănci și o tematică neo-românească
ion theodorescu sion, art safari

Ion Theodorescu-Sion, în expoziție la Chișinău – Natură statică, portrete cu țărănci și o tematică neo-românească

Artistul român Ion Theodorescu-Sion este prezentat într-o expoziție la Muzeul Național de Artă al Moldovei din Chișinău în perioada 12 iulie – 15 septembrie 2024.  Natură statică, portrete cu țărănci și o tematică neo-românească sunt reunite în expoziția organizată de Art Safari și la care accesul este gratuit.

Ion Theodorescu-Sion (1882-1939), unul dintre maeștrii artei românești, a avut o puternică legătură cu Basarabia, fiind cunoscut ca „salvator” al Școlii de Arte Frumoase de la Chișinău. Expoziția este și o invitație spre explorarea realității românești din perspectiva unuia dintre artiștii de la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea.

Născut la Ianca, județul Brăila, Ion Theodorescu-Sion, se remarcă prin abordarea tematicilor și tehnicilor artistice într-un mod inovator, conectându-le cu realitatea românească a vremii sale. A studiat atât în România, cât și la Paris, experimentând o diversitate de stiluri artistice, de la impresionism la cubism.

Sion a avut și un rol important în conturarea identității naționale și promovarea valorilor românești, transpunând în artă nu doar frumusețea, ci și trăsăturile definitorii ale culturii și istoriei românești. Prin compozițiile sale monumentale și portretele țăranilor și femeilor, artistul surprinde și aspirațiile și idealurile care au marcat epoca sa. Art Safari i-a dedicat artistului o expoziție în 2023, la București.

Un pictor român îndrăgostit de Chișinău

Având o legătură strânsă cu Republica Moldova, Ion Theodorescu-Sion a fost un adevărat apărător al culturii și artei din această regiune. În 1921, când, pentru prima oară, artiștii basarabeni au fost invitaţi să participe la saloanele oficiale din București, el a fost impresionat de lucrarea „Disperarea” a lui Alexandru Plămădeală. S-a împrietenit cu artistul și a făcut tot ce a putut pentru a-l ajuta să salveze Școala de Arte Frumoase din Chișinău. Folosindu-și influența de funcționar de stat, a luptat pentru drepturile și independența acestei instituții, asigurându-se că profesorii sunt plătiți corespunzător și că tinerele talente beneficiază de susținere financiară pentru a-și dezvolta potențialul artistic.

Ion Theodorescu-Sion s-a atașat definitiv de Basarabia când s-a căsătorit cu Elena Evreinov, care a studiat la Școala de Arte din Chișinău.

Proiectul este finanțat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova (DRRM).

Despre Muzeul Național de Artă al Moldovei

Muzeul Național de Artă al Moldovei (MNAM), singura instituție de profil din Republica Moldova, a fost fondat de Alexandru Plămădeală și Auguste Baillayre în anul 1939.

În prezent, patrimoniul MNAM cuprinde mai mult de 39.000 de opere care reflectă dezvoltarea artelor plastice din sec. XV-XXI. În muzeul  permanent sunt expoziții de artă europeană, rusă și orientală.

MNAM deține bogate colecții de artă națională medievală și modernă, artă decorativă, sculptură și artă universală.