Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  „Istoria României în 100 de portrete”, la Chișinău
mircea cel batran, gabriela manole adoc, curatorial.ro

„Istoria României în 100 de portrete”, la Chișinău

„Istoria României în 100 de portrete”, expoziție prezentată în Art Safari #14, care s-a încheiat recent, ajunge la Muzeul Național de Istorie a Moldovei în perioada 20 august – 15 septembrie 2024.

Expoziția reunește o sută de capodopere și obiecte rare reprezentative pentru cultura română și evocă personalități, războaie, răscoale, revoluții, intrigi, premii și inovații românești, printr-o selecție de opere de artă și artefacte din patrimoniul a zeci de instituții și colecții private.

De la Ștefan cel Mare la Mihai Viteazul

Secțiunea dedicată celor mai cunoscuți și importanți domnitori români prezintă o serie de piese de tezaur. Piesa de rezistență este un portret de mari dimensiuni al lui Ștefan cel Mare (1438 – 1504) din colecția Complexului Muzeal Național Neamț / Muzeul de Artă Roman.

Printre cele o sută de lucrări prezente se numără portret al lui Tudor Vladimirescu (1780 – 1821) realizat de Theodor Aman, din colecția Muzeului Național de Istorie a României, o sculptură ce îl reprezintă pe Mircea cel Bătrân realizată de Gabriela Manole Adoc (foto) și un portret al lui Neagoe Basarab realizat de Arthur Verona.

Vizitatorii pot admira și un portret al Marițicăi Bibescu (1815 – 1859), ce poartă o ie din materiale prețioase, realizat de Carol Popp de Szathmári (1812 – 1887). Considerat primul fotograf din Țările Române, a fost și pictorul şi fotograful Curții domnitoare sub Gheorghe Bibescu, Barbu Știrbei, Alexandru Ioan Cuza şi Carol I. Una din frumusețile valahe, a doua soție a domnitorului Gheorghe Bibescu (1843-1848), Marițica Bibescu era renumită pentru toaletele sale și pentru naturalețea cu care purta orice.

Mari poeți și scriitori ai României

Expoziția include o secțiune dedicată titanilor literaturii române – Mihai Eminescu, Ion Creangă, George Bacovia, Tudor Arghezi, Nichita Stănescu și alții. Eminescu este evocat prin corespondența cu Titu Maiorescu, alături de portretul emblematic al poetului realizat pe când avea vârsta de 18 ani.

Alte lucrări valoroase: un portret al lui George Bacovia de Ion Grigore, din colecția Muzeului Municipiului București, un portret al lui Tudor Arghezi semnat de Corneliu Baba, din colecția Muzeului Municipiului București, un portret al lui Vasile Alecsandri de Mișu Popp, dar și desenele nichetiene în stil pop art realizate de Mircia Dumitrescu.

Secțiune dedicată familiei regale a României

În expoziție pot fi admirate obiecte, portrete și fotografii ale familiei regale a României. Printre acestea, uniforma de amiral a regelui Ferdinand, o pereche de epoleți de marină, o ținută de ceremonie din 1921, o mantie ce a aparținut reginei Maria, dar și o fotografie de presă ilustrând-o pe aceasta cu Ordinul „Carol I”.

Mari sportivi ai Românei

Expoziția prezintă, din colecții private, și obiecte care au aparținut unor mari sportivi români. Printre acestea se numără cupa Davis a lui Ilie Năstase, o minge și o rachetă de tenis de la US Open 2012 care au aparținut Simonei Halep, tricoul oficial al echipamentului național de la Cupa Mondială din 1994, cu semnătura olografă a lui Gheorghe Hagi, costumul de gimnastică purtat la competițiile internaționale de Larisa Iordache, dar și casca de scrimă a Anei Maria Brînză.

Credit foto: curatorial.ro