Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Italia a primit sute de antichități confiscate la New York
antichitati italia sua

Italia a primit sute de antichități confiscate la New York

Italia a primit 266 de antichități din Statele Unite, inclusiv vase etrusce și monede și mozaicuri antice romane în valoare de zeci de milioane de euro, care au fost jefuite și vândute unor muzee și colecționari privați din SUA.

Printre obiectele returnate la finalul săptămânii trecute se numără artefacte confiscate recent la New York dintr-un depozit ce aparținea comerciantului britanic de antichități Robin Symes, au declarat oficialii, potrivit AP. În plus, lotul care a ajuns la Roma include 65 de obiecte care au fost oferite de un colecționar colecției Menil Collection din Houston, dar care au fost refuzate.

Unitatea poliției paramilitare italiene care se ocupă de artă a declarat că proprietarul colecției a restituit „spontan” obiectele după ce anchetatorii au stabilit că acestea provin din săpături clandestine în situri arheologice, potrivit unui comunicat al carabinierilor.

În timp ce carabinierii au declarat că operele au făcut parte din Colecția Menil, muzeul a negat acest lucru. Menil Collection a declarat că un colecționar a abordat muzeul în 2022 pentru a dona artefactele, dar curatorul instituției l-a îndrumat pe colecționar către ministrul italian al Culturii, „care a alertat muzeul că Italia revendica obiectele”.

„Menil Collection a refuzat aceste lucrări de la colecționar și ele nu au făcut niciodată parte din colecția muzeului”, a spus purtătorul de cuvânt Tommy Napier, într-o declarație pentru The Associated Press.

Campania italiană de recuperare a antichităților

Italia a desfășurat o campanie de zeci de ani pentru a vâna antichitățile care au fost furate de „tombaroli” (jefuitori de morminte), apoi vândute colecționarilor privați și muzeelor din SUA și nu numai. Operațiunile de jaf implicau comercianți de artă care vindeau obiectele direct ori prin intermediul licitațiilor.

Echipa poliției italiene a precizat că valoarea pe piața liberă a tuturor celor 266 de piese s-ar ridica la zeci de milioane de euro. Obiectele lui Symes se adaugă celor 750 de piese care se aflau în posesia companiei londoneze a lui, Symes Ltd, care este în curs de lichidare, iar Italia le-a expus pe 31 mai.

În luna mai, înainte ca Italia să revendice lotul de 750 de obiecte, avocații lui Symes, Antonella Anselmo și Giuliano Lemme, au declarat că returnarea a fost rezultatul unui acord între dealerul britanic și Ministerul italian al Culturii, după „ani de negocieri complexe și proceduri legale”.

Credit foto: cultura.gov.it