Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Valoroase obiecte și lucrări de artă din colecțiile Mișu și Beldiman, la Palatul Suțu
bucharest,,romania, ,july,27,,2019,:,bucharest,municipality,museum

Valoroase obiecte și lucrări de artă din colecțiile Mișu și Beldiman, la Palatul Suțu

Obiecte și lucrări de artă valoroase cuprinse în colecțiile familiilor Mișu și Beldiman vor fi expuse la etajul Palatulului Suțu în perioada 22 septembrie – 29 octombrie.

Vernisajul expoziției „Donația Ioana și Alexandru Beldiman: Colecția Nicolae (Nicholaus) Mișu și Fondul Familiei Beldiman” va avea loc pe 22 septembrie, la ora 18:00.

Colecția îmbogățește Pinacoteca București și Secția Istorie a MMB

Angelica Iacob, șef secție Artă din cadrul Muzeului Municipiului București, explică: „Ioana și Alexandru Beldiman au oferit Muzeului Municipiului București o colecție generoasă și diversificată ce îmbogățește Pinacoteca București și Secția Istorie. Obiectele au calități artistice și documentare deosebite și au fost grupate, în funcție de proveniența acestora, în Fondul Hortensia Masichievici Mișu și Nicolae Masichievici Mișu, Fondul familiei Beldiman și Fondul Gabriel Popescu”.

Expoziția de la Palatul Suțu va prezenta în ansamblu donația Ioana și Alexandru Beldiman, cu accent pe Colecția Nicolae (Nicholaus) Mișu și pe Fondul familiei Beldiman.

„Fondul Hortensia Masichievici Mișu, artist plastic, gravor (1916-2011) și Nicolae Masichievici Mișu (1925-2004, inginer) constă, pe de o parte, din obiecte valoroase provenind din Colecția lui Nicolae (Nicholaus) Mișu (1893-1973), diplomat român interbelic, sportiv de notorietate al perioadei. Se adaugă lucrări realizate chiar de Hortensia Masichievici Mișu, gravuri semnate de colegi ai artistei, precum și alte opere colecționate de soții Masichievici Mișu”, mai spune Angelica Iacob.

Din Colecția Nicolae (Nicholaus) Mișu au fost oferite muzeului piese din marmură și bronz, fragmente antice de sculptură greacă și romană și o icoană medievală (predelă), cu mai multe scene desfășurate pe orizontală, aparținând unui atelier din Europa Centrală, secolele XV-XVI. Din această colecție se remarcă obiecte precum amforă panatenaică și cu capac, epoca greacă, secol IV î.e.n., cap masculin din plumb, epoca romană, secol II, și statuetă feminină (Venus / Afrodita), epoca romană, secolele II-III.

„Potrivit genealogiei alcătuite de urmași, Beldimanii s-au făcut cunoscuți încă din secolul al XVI-lea. În Fondul familiei Beldiman sunt incluse mai multe portrete în tehnici diferite care documentează istoricul acestei familii de boieri moldoveni. Printre acestea se numără dublul portret în ulei, pe format oval, reprezentându-i pe frații Alexandru și Edmond-Vasile Beldiman la Dresda (1865), miniaturile realizate de D. Burgdorfer, datate 1845, reprezentând portretul lui Alexandru V. Beldiman în timpul studiilor la Zürich și portretul lui Vasile V. Beldiman, fratele lui Alexandru, dar și portretul vornicului scriitor Alecu Beldiman de Ada Ajdukievicz”, conchide Angelica Iacob.

beldiman, misu

A doua secvență de prezentare a donației făcute MMB

„Expoziția de față este a doua secvență de prezentare a donației făcute Muzeului Municipiului București, în 2021 și 2022. Este o selecție din trei principale fonduri de lucrări de artă, reunite la noi pe linie de familie”, spune Ioana Beldiman.

Colecția soților Hortensia (1917 – 2010, graficiană) și Nicolae Masichievici-Mișu (1925 – 2004, inginer) constituie probabil partea cea mai semnificativă, remarcându-se prin vechimea câtorva piese, prin calitate și varietate, mai spune moștenitoarea.

Ea subliniază prezența lucrărilor gravorului Gabriel Popescu (1867 – 1937), „fondatorul învățământului românesc de gravură”. Majoritatea plăcilor artistului și un grup de desene completează fondul patrimonial restrâns al muzeului privind acest grafician, devenind concomitent un ansamblu pandant al operei grafice a lui Theodor Aman.