Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Jane Fonda vinde la Christie’s opere ale artistului Thornton Dial
dial

Jane Fonda vinde la Christie’s opere ale artistului Thornton Dial

Actrița și activista Jane Fonda vinde la Christie’s, pe 18 ianuarie, colecția de lucrări semnate de Thornton Dial, Thornton Dial Jr. și Arthur Dial.

De mai bine de două decenii, Jane Fonda a fost o susținătoare și colecționară a lucrărilor lui Thornton Dial, un artist autodidact, cunoscut pentru lucrările sale de asamblare care încorporează materiale găsite și reutilizate.

Adesea numit artist outsider – un termen despre care unii admiratori consideră că respinge statura înnăscută a lui Dial ca artist – Dial a trăit și a lucrat departe de curentul principal al lumii artei în orașul Bessemer, Alabama.

Înainte de a muri în 2016, Dial și-a văzut lucrările prezentate în cadrul Whitney Biennial și în expoziții la New Museum și Museum of Fine Arts, Houston.

14 lucrări de artă, în licitație

Fonda, care a contribuit la publicarea unui set de cărți în două volume, „Souls Grown Deep”, în 2000 și 2001, care s-au concentrat pe Dial și alți artiști din sud, vinde o colecție de 14 lucrări de artă, inclusiv unele semnate de Dial, fiul său, Thornton Dial Jr. și fratele Arthur Dial.

thornton dial

Operele, grupate sub titlul „Things Grow in the United States: Works from the Collection of Jane Fonda”, vor fi licitate la Christie’s pe 18 ianuarie, ca parte a vânzării de artă vernaculară a casei, în timpul săptămânii americane.

Fonda a declarat pentru The Hollywood Reporter: „Când te uiți la opera de artă realizată de acești bărbați și femei talentați din sudul Americii, vezi ceva cu adevărat grozav, cu adevărat original, cu adevărat american. Nu putem permite ca rasismul și discriminarea să împiedice ca această artă să nu fie inclusă în familia noastră națională de opere de artă, ceea ce a fost de mult prea mult timp. Obiectele găsite sunt o tradiție a artei secolului XX. Dial a folosit obiecte găsite în mediul său, ceea ce cred că este atât de frumos. El a dat lucrurilor abandonate o a doua viață, reutilizând în mod strălucit materialul cu un impact pe care foarte puțini artiști l-au avut vreodată”.

Colecția actriței include două lucrări de asamblare ale lui Dial – care încorporează articole precum sârmă, petice, mănuși și pânză – care au o estimare între 50.000 și 100.000 de dolari.

Anterior, Fonda a vândut o lucrare a lui Thornton Dial la Christie’s, în 2019, intitulată „Trophies (Doll Factory)”. Încorporând astfel de articole precum păpuși Barbie, animale de pluș, ulei, email și vopsea spray, tablă și lemn, piesa de aproximativ 2,5 metri pe 3 metri a costat 277.000 de dolari.