Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Jeffrey Gibson, primul artist indigen care va reprezenta solo SUA la Bienala de la Veneția 
bienala de arta, pavilion central

Jeffrey Gibson, primul artist indigen care va reprezenta solo SUA la Bienala de la Veneția 

Jeffrey Gibson va reprezenta Statele Unite la Bienala de Artă de la Veneția de anul viitor și va fi pentru prima dată în istoria de peste 90 de ani a Pavilionului SUA când un artist indigen va expune solo aici.

Gibson, membru al Mississippi Band of Choctaw Indians și de origine Cherokee, este cunoscut pentru picturile, sculpturile și alte lucrări viu colorate care încorporează adesea texte, unele dintre ele preluate din muzica pop. Uneori, lucrările lui se apropie de abstracție, într-o încercare de a îmbina stiluri împrumutate din modernismul occidental și meșteșugurile nativilor americani.

Doi curatori vor lucra cu Gibson la pavilion: Abigail Winograd, curator independent, și Kathleen Ash-Milby, curator de artă americană nativă la Portland Art Museum, care este membră a națiunii Navajo, ceea ce o face să fie primul curator indigen care lucrează la un pavilion american. Ele au realizat pavilionul împreună cu directorul SITE Santa Fe, Louis Grachos.

Pavilionul SUA la Veneția, dedicat de 40 de ani prezentărilor solo

Acesta va fi al doilea an consecutiv când va fi marcată o premieră în pavilionul american. Cel din 2022 a fost realizat de sculptorița Simone Leigh, care a fost prima femeie de culoare care a pus în scenă singură pavilionul. Porțiuni din acel pavilion figurează în prezent într-o expoziție la Institutul de Artă Contemporană din Boston, instituția care l-a comandat.

Pavilionul Statelor Unite, care a fost dedicat prezentărilor personale începând din 1986, a prezentat anterior cel puțin un artist indigen: pictorul Hopi Fred Kabotie, care a participat la o prezentare de grup în 1932.

Pavilionul lui Gibson vine într-un moment de vârf al carierei sale. După ce a expus anterior la Bienala de Artă de la Toronto, Bienala Whitney și Desert X organizate în ultimul deceniu, lucrările lui apar la Hessel Museum of Art din statul New York, unde figurează într-o expoziție intitulată „Indian Theater”, despre practici performative și estetică indigenă. Gibson urmează să lanseze luna viitoare o carte pe care a și editat-o, intitulată „An Indigenous Present”, care este prezentată ca un studiu asupra artei indigene contemporane.

Cea de-a 60-a ediție a Expoziției Internaționale de Artă – La Biennale di Venezia va avea loc între 20 aprilie și 24 noiembrie 2024 (cu avanpremieră pe 17, 18 și 19 aprilie) și este curatoriată de Adriano Pedrosa, director artistic al Museu de Arte de São Paulo. El a ales tema „Foreigners Everywhere”. Va fi „o celebrare a străinului, a celui îndepărtat, a outsiderului, a queer-ului, precum și a autohtonului”, după cum a explicat. Este prima dată când Bienala de la Veneția este curatoriată de un profesionist din America Latină.

Printre țările care și-au anunțat reprezentanții se numără Marea Britanie (John Akomfrah), Canada (Kapwani Kiwanga), Estonia (Edith Karlson), Franța (Julien Creuzet) și Lituania (Pakwui Hardware). Concursul pentru desemnarea reprezentantului României va fi organizat toamna aceasta.