Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Julian Schnabel și Banksy, într-o vânzare din colecția lui Elton John
banksy, flower thrower triptych, colectie elton john

Julian Schnabel și Banksy, într-o vânzare din colecția lui Elton John

Elton John, muzician, producător de film și filantrop, scoate la vânzare obiecte din fostul său apartament din Atlanta, la Christie’s New York. Prima licitație va avea loc pe 21 februarie și este estimat că vor rezulta venituri în jur de 10 milioane de dolari.

Toamna trecută, Elton John și soțul și managerul David Furnish și-au vândut reședința din Atlanta pentru mai mult de 7,2 milioane de dolari.

Printre cele mai importante piese scoase la vânzare se numără portretul lui Elton John realizat de Julian Schnabel, pentru 300.000 de dolari, un Keith Haring neintitulat, din 1982, pentru 500.000 de dolari, și un triptic Banksy din 2017, pentru 1,5 milioane de dolari.
Ochelari de soare emblematici ai cântărețului, un pian cu coadă, cizmele cu platformă și un costum din anii 1970 realizat de designerul Annie Reavey sunt incluse în licitație.

elton john, portret de julian schnabel, christies

Elton John, portret de Julian Schnabel (c) Christie’s

Colecția lui Elton John, pentru prima dată în licitatie în 21 de ani

Elton John a adunat, în timpul petrecut în Georgia, o colecție importantă care include lucrări de Dorothea Lange, ale fotografului maghiar André Kertész, de Andy Warhol, Cindy Sherman și Robert Mapplethorpe.

Interesul lui pentru fotografie a fost încurajat de galerista locală Jane Jackson, care a devenit în cele din urmă director al Sir Elton John Photography Collection, în 2003. O parte din această colecție a fost expusă în „The Radical Eye” la Tate Modern, în perioada 2016 – 2017.

Lucrări din colecția lui John au apărut și în expoziția „Chorus of Light” (2000), la High Museum of Art din Atlanta, multe dintre acestea urmând să ajungă în curând în licitație, inclusiv piese de Irving Penn, Richard Avedon și Andres Serrano.

Este pentru prima dată din 2003 când o selecție importantă din colecția artistului este pusă în vânzare publică.

Sute de fotografii din colecția privată a lui Elton John și a soțului lui vor fi expuse, începând cu 18 mai 2024, la Victoria and Albert Museum din Londra. „Fragile Beauty: Photographs from the Sir Elton John and David Furnish Collection” va include mai mult de 300 de fotografii realizate de 140 de fotografi, majoritatea fiind expuse pentru prima dată publicului. Imaginile datează din anii 1950 până în prezent.