Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Julie Mehretu, nou record de licitație pentru un artist de origine africană
mehretu, untitled, sothebys

Julie Mehretu, nou record de licitație pentru un artist de origine africană

Julie Mehretu a stabilit un nou record de licitație pentru un artist de origine africană, după ce o lucrare a ei a fost vândută pentru 9,32 milioane de dolari (cu taxe), la Sotheby’s Hong Kong.

Vânzarea a depășit cu mult precedentul record, deținut de artista sud-africană Marlene Dumas, a cărei lucrare „The Visitor” (1995), a fost vândută în 2008 pentru 6,33 milioane de dolari, la Sotheby’s Londra.

Mehretu, care s-a născut în Etiopia și s-a mutat în Statele Unite în copilărie, a obținut prima ei vânzare de șase cifre la licitație în 2010.

Piesa care a stabilit noul record este „Untitled” (2001). Cererea pentru lucrările ei – de obicei abstracțiuni de mari dimensiuni care abordează traumele lumii recente – a crescut doar pe fondul unei creșteri mai ample a interesului pentru arta africană contemporană.

Arta creatorilor de origine africană

Potrivit ArtPrice, 63 de milioane de dolari au fost cheltuite pe artă de la artiști născuți în Africa numai în 2023. Notabil pentru piața generală de artă, femeile conduc vânzările, cu artista nigerian-americană Njideka Akunyili Crosby și artista sud-africană Irma Stern în mod constant în top.

Creșterea bazei de colecționari se datorează, în parte, creșterii scenei artistice africane. Țările din Africa de Vest, cum ar fi Nigeria și Ghana, în special, au primit în ultimul deceniu noi spații comerciale, inclusiv Galeria 1957 în Accra, Ghana, și Galeria Cécile Fakhoury în Abidjan, Coasta de Fildeș.