Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Klimt iluminează La Fabrique des Lumières, noul centru de artă digitală din Amsterdam – FOTO
klimt 5

Klimt iluminează La Fabrique des Lumières, noul centru de artă digitală din Amsterdam – FOTO

Westergasfabriek, fostă fabrică de gaz și bijuterie a arhitecturii neo-renascentiste olandeze, a lansat programul de expoziții cu „Gustav Klimt, Goud en kleurrijk/ Gustav Klimt, d’or et de couleurs”.

klimt4

Fabrique des Lumières, noua creație a Culturespaces, cândva dedicată iluminării străzilor din Amsterdam, are 1.350 de metri pătrați doar pentru expoziții.

„Digitalul permite reunirea de opere pe care publicul nu le va vedea vreodată împreună și să le ofere o rezonanță specială cu ajutorul muzicii”, a explicat Bruno Monnier, fondator și președinte al Culturespaces. „Nu suntem o alternativă la muzeu, suntem complementari”.

Convertită în 1993 în spațiu cultural

Fabrica Westergasfabriek a fost construită în 1885 de Imperial Continental Gas Association.

Situată în Westerpark, la zece minute de centrul istoric al orașului, Fabrique des Lumières va folosi o tehnologie de ultimă oră pentru a crea exponate captivante dedicate unora dintre cele mai cunoscute figuri din istoria artei.

Expozițiile vor fi concepute pentru a completa arhitectura unică a sitului, cu ziduri de 17 metri înălțime și o suprafață de 2.800 de metri pătrați. În afară de expozițiile imersive care se concentrează pe artiști clasici și moderni, un spațiu va fi dedicat creațiilor mai contemporane.

Expoziția Klimt, noua versiune

La Fabrique des Lumières, publicul va descoperi expoziția „Klimt, noua versiune”.

klimt 3

În Viena imperială, la sfârșitul secolului al XIX-lea, Gustav Klimt a fost unul dintre cei mai importanți pictori decorativi ai monumentelor opulente de pe Ringstrasse.

La începutul noului secol, a jucat un rol de pionierat în mișcarea Secession de la Viena care dorea să se desprindă de arta academică. Klimt, care a fost și faimos și controversat, a deschis calea picturii moderne. Aurul și modelele decorative care îi caracterizează lucrările simbolizează această revoluție artistică.

Expoziția include lucrările ce caracterizează opera lui Klimt și l-au făcut atât de faimos – „faza sa de aur”, portrete și peisaje.

Expoziția include și lucrări ale unor importanți artiști vienezi precum Egon Schiele și Friedensreich Hundertwasser, care s-au inspirat din opera lui Klimt. Influențat de turbulențele artistice de la sfârșitul secolului al XIX-lea, Schiele a susținut o nouă formă de înfățișare a peisajelor și a corpului uman. Hundertwasser a dat structurilor sale arhitecturale și picturilor o dimensiune simbolică.

Produs de Culturespaces și curatoriat de Gianfranco Iannuzzi, Renato Gatto și Massimiliano Siccardi, acest program artistic invită vizitatorii să descopere lucrările lui Gustav Klimt, pe ale contemporanilor săi și pe ale celor pentru care au fost o sursă de inspirație.

fabrique des lumieres1

Expoziția îl duce pe vizitator într-o călătorie prin o sută de ani de pictură vieneză și aruncă o privire originală asupra operei lui Klimt și a succesorilor săi printr-o prezentare a portretelor, peisajelor, portretelor nud, culorilor și strălucirii care au revoluționat pictura vieneză în al XIX-lea şi în secolul următor. Expoziția duce publicul înapoi în timp pentru a explora operele de artă ale mișcării Secession de la Viena.

Expoziția poate fi vizitată pănă în ultima zi a anului.

Centrele de artă digitală „Des Lumières”

Atelier des Lumières, Paris

Bassins des Lumières, Bordeaux

Carrieres des Lumières, Les Baux-de-Provence

Hall des Lumières, New York

Fabrique des Lumières, Amsterdam

Infinity des Lumières, Dubai

Theatre des Lumières, Seul

Bunker des Lumières, Jeju

Credit foto: fabrique-lumieres.com