„Le Violon d’Ingres” ar putea deveni cea mai scumpă fotografie vândută vreodată la o licitație
„Le Violon d’Ingres”, faimoasă fotografie nud a unei femei care are desenat pe spate efuri, va fi scoasă la licitație de Christie’s în luna mai și este așteptat să fie vândută pentru o sumă cuprinsă între 5 și 7 milioane de dolari.
Dacă imaginea realizată în 1924 de Man Ray va fi adjudecată contra unei sume aflată în această marjă, va deveni cea mai scumpă fotografie vândută vreodată la o licitație.
Printul emblematicei fotografii, care o are în centru pe muza fotografului, Kiki de Montparnasse, este unul rar, fiind considerat o copie fotografică originală. A fost realizatăă în perioada în care a fost produs negativul, astfel fiind valoroasă în viziunea experților.
Recordul actual pentru o fotografie a lui Man Ray a fost stabilit în 2017, când o ediție originală a „Noire et Blanche” (1926) a fost vândută la Christie’s din Paris pentru 3 milioane de dolari.
Cât privește recordul pentru o fotografie, acesta este deținut de peisajul „Rhein II” (1999) realizat de Andreas Gursky, care a fost vândută tot la Christie’s, în 2011, pentru suma de 4,3 milioane de dolari.
„Le Violon d’Ingres”, cumpărată în 1962 direct de la fotograf
„Le Violon d’Ingres” va fi oferită spre vânzare din patrimoniul colecționarilor newyorkezi Rosalind Gersten Jacobs și Melvin Jacobs, comercianți din industria modei. Ei au cumpărat fotogragia direct de la Man Ray în 1962 și au păstrat-o de atunci.
Rosalind Jacobs, mulți ani director la Macy’s, a murit în 2019, la vârsta de 94 de ani. Melvin Jacobs, fost director la Saks, a murit în 1993, la vârsta de 67 de ani. Fiica soților și executoarea averii lor, Peggy Jacobs Bader, a transmis că lucrările vândute reflectă spiritul ludic al părinților ei.
Colecția ce va fi scoasă la licitație cuprinde lucrări de Vija Celmins, René Magritte și William N. Copley. Aceasta va fi expusă la Londra, Paris și Hong Kong, înainte de vânzarea de la New York.
Man Ray (1890, Philadelphia – 1976, Paris), numit de scriitorul Jean Cocteau „marele poet al camerei obscure”, a contribuit semnificativ la mișcările Dada și Suprarealistă. Recunoscut drept pionier în domeniul fotografiei, el se considera în principal pictor.
Credit foto: Christie’s