Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Licitația online a lui Banksy pentru Ucraina, ținta unor „atacuri ostile” din partea Rusiei
serigrafie banksy

Licitația online a lui Banksy pentru Ucraina, ținta unor „atacuri ostile” din partea Rusiei

O licitație online cu serigrafii ale lui Banksy pentru Ucraina a fost ținta a mii de „atacuri ostile” din interiorul Rusiei, a dezvăluit o organizație caritabilă.

Banksy, artist stradal de renume mondial, a anunțat inițial setul de 50 de noi serigrafii în ediție limitată prin intermediul Legacy of War Foundation pentru a strânge fonduri în sprijinul ucrainenilor afectați de război. Organizația caritabilă internațională cu sediul în Marea Britanie oferă sprijin civililor afectați de conflicte.

A fost necesară înregistrarea online pentru a obține printurile ce înfățișează un șoarece alunecând pe partea laterală a unei cutii pe care este scris cuvântul „FRAGILE” și care costă 5.000 de lire sterline fiecare. Dar, potrivit Legacy of War Foundation, a existat o problemă cu înregistrările înșelătoare.

„În prezent, analizăm înscrierile înregistrate și vom notifica în scurt timp solicitanții câștigători”, a transmis organizația caritabilă într-un comunicat pe site-ul său, citează The Guardian. „Site-ul a primit peste 1 milion de cereri (și 3.500 de atacuri ostile de la adrese IP rusești), așa că vă apreciem răbdarea în această perioadă”.

Banksy și Ucraina

Fiecare lucrare este semnată și numerotată și fiecare client poate cumpăra una singură. Potrivit fundației, fiecare gravură este unică, deoarece zgârieturile ce par făcute de șoarece pe fiecare dintre ele au fost realizate de Banksy cu ajutorul unui cuțit de pizza.

Fondurile strânse în urma vânzării vor fi folosite pentru a achiziționa noi ambulanțe și vehicule care vor fi folosite pentru a ajuta la salvarea persoanelor cu dizabilități, a persoanelor în vârstă și a victimelor civile, relatează ITV.

Banksy a confirmat că a creat șapte picturi murale pe clădiri distruse anul trecut în Kiev și în împrejurimi. Una dintre acestea, aflată în Hostomel, a fost vizată de hoți. A fost pictată pe ruinele unei clădiri bombardate de lângă aeroportul Antonov și a fost recunoscută oficial ca fiind o piesă de patrimoniu cultural de către administrația militară a așezării Gostomel.

Tentativa de jaf a avut loc în decembrie, iar făptașul ar fi fost ajutat de persoane care credeau că are autorizații pentru a transporta lucrarea.

Vinovatul a reușit să îndepărteze cu succes opera de artă de pe peretele de cărămidă, dar autoritățile au recuperat-o în timp ce hoții încercau să o încarce într-o mașină. Ea se află în prezent în custodia poliției.