Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Licitaţia pentru fotografii clasice a Sotheby’s se încheie pe 5 octombrie

Licitaţia pentru fotografii clasice a Sotheby’s se încheie pe 5 octombrie

Licitaţia pentru fotografii clasice, organizată de casa Sotheby’s, se încheie pe 5 octombrie.

Printre acestea este inclusă o colecţie de aproximativ 60 de fotografii din secolele XIX, XX şi  XXI din colecţia Dr. Joseph D. Lichtenberg (1925-2021). Acestea “condensează esenţa colecţionarului, ale cărui pasiune şi curiozitate au avut ca sursă cariera sa de psihoanalist”, spun cei de la Sotheby’s. Lichtenberg şi soţia lui, Charlotte au început colecţia lor în anii ’60, cu sculpturi de Jean Arp, Henry Moore şi Sir Anthony Caro iar în anii ’80 s-au orientat către fotografie.

Printre achiziţiile lor celebre se numără “La Sorcière”, de Constantin Brâncuşi şi “Memphis (Tricycle)” de William Eggleston. Dr. Lichtenberg şi-a descris la un moment dat colecţia astfel: “Nu e vorba de istorie, nu e vorba de cineva anume, este vorba de estetică”.

Printre loturile cuprinse în licitaţie se numără lucrări de Roy DeCarava şi Gordon Parks, care au documentat viaţa în comunităţile afro-americane pentru a contracara, cum spunea DeCarava, faptul că afro-americanii nu erau “ilustraţi într-o manieră serioasă, artistică”. Fotografiile aduc un omagiu comunităţilor din Harlem-ul din New York, din cartierele din Chicago şi din multe alte părţi ale Statelor Unite ale Americii.

Preţurile de pornire ale loturilor variază de la câteva mii de dolari la câteva zeci de mii.

De asemenea, Sotheby’s prezintă, cu această ocazie şi fotografii ale maeştrilor japonezi Daido Moriyama, Shomei Tomatsu şi Masahisa Fukase.

Una din vedetele licitaţiei este “Calla Lilies”, de Man Ray, din colecţia Ann Tenenbaum şi Thomas H. Lee, cu un preţ de pornire între 300.000 şi 500.000 de dolari.