Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Lideri mondiali și arta – Franco, atras de hiperrealism; Bush l-a pictat pe Putin
scena de vanatoare cu urs si caini, franco,

Lideri mondiali și arta – Franco, atras de hiperrealism; Bush l-a pictat pe Putin

Mulți dintre liderii mondiali au încercat, de-a lungul timpului, să își arate priceperea în artă. Unii, ca artiști, alții, în calitate de colecționari ori cunoscători.

Lista „pictorilor” cuprinde nume ca regina Victoria, Winston Churchill, dictatorii Adolf Hitler și Francisco Franco, regele Charles, președinții americani Ulysses S. Grant, Dwight Eisenhower, Jimmy Carter, George W. Bush și Donald Trump, precum și albanezul Edi Rama, artist dinainte de a fi prim-ministru.

Donald Trump

Despre liderul actual de la Casa Albă este puțin cunoscut că și-a încercat mâna ca artist. La începutul anilor 2000, Donald Trump ar fi donat o schiță realizată de el ce descrie linia orizontului newyorkez. Aceasta a fost licitată în scop caritabil, pentru o școală din California.

În general, pe afaceristul republican aflat acum la al doilea mandat de președinte, l-a pasionat cel mai mult arta care l-a înfățișat sau care a avut legătură cu realizările lui. Mai puțin cea a lui Andy Warhol… Pentru un newyorkez bogat este neobișnuit că evită să colecționeze. În 1981, când Warhol a realizat o serie de tablouri ale Trump Tower, pe atunci neterminat, Donald Trump a refuzat să le cumpere pentru holul clădirii deoarece nu se potriveau cu schema de culori. Acest lucru l-a determinat pe Warhol să remarce în jurnalele sale că Trump este „zgârcit” și i-a purtat ranchiună, spunea artistul, până la sfârșitul vieții sale. Totuși, a acceptat invitația de a juriza un concurs de majorete la deschiderea oficială a Trump Tower.

George W. Bush

George W. Bush a început să picteze după ce și-a încheiat al doilea mandat de președinte, în 2009. Deși mai mulți președinți americani din trecut pictaseră, el a fost inspirat de britanicul Winston Churchill. Mai exact, de cartea acestuia „Painting as a Pastime”.

S-a aflat de noua lui pasiune după ce imagini cu câteva lucrări au apărut în spațiul public, în urma unui atac asupra contului de e-mail al surorii lui, Dorothy Bush Koch.

Atras de subiecte precum naturi statice, animale și portrete, în 2017, a publicat o colecție intitulată „Portraits of Courage”, omagiu adus veteranilor militari, iar în 2021, a lansat o carte de portrete intitulată „Out of Many, One: Portraits of America’s Immigrants”, portrete ale unor oameni care au venit să trăiască în Statele Unite. Cândva, a expus o colecție intitulată „The Art of Leadership: A President’s Personal Diplomacy”, în care era inclus un portret al lui Vladimir Putin.

Winston Churchill

Winston Churchill, la rândul lui, a început să picteze pe când avea 40 de ani. Îndemnat de cumnata lui să recurgă la artă, pe fondul unei depresii, și-a început hobby-ul care a rămas până la moartea sa, în 1965.

Pe lângă peisajele pictate de el, liderul Regatului Unit a fost la rândul său portretizat. Cel mai recent, în 2024, studiul pentru portretul lui Winston Churchill realizat de Graham Sutherland, tablou care a fost deţinut de un particular timp de șapte decenii și a fost expus în camera de la Palatul Blenheim în care s-a născut cel mai faimos prim-ministru britanic, a fost adjudecat la Sotheby’s Londra contra sumei de 660.000 lire sterline.

De-a lungul vieții sale, Churchill a fost pictat de artiști precum William Orpen, John Singer Sargent, Walter Sickert și Oswald Birley.

În 2021, peisajul „Tower of the Koutoubia Mosque” pictat de Winston Churchill și deținut de Angelina Jolie a fost vândut la Christie’s Londra pentru mai mult de 8,28 milioane lire sterline, stabilind un record pentru o lucrare a liderului britanic din Al Doilea Război Mondial.

churchill, marakesh, christies

Christie’s

Francisco Franco

Dictatorul fascist spaniol Francisco Franco era adeptul hiperrealismului. A început să picteze după Războiul Civil Spaniol, încurajat de pictorul Fernando Álvarez de Sotomayor, care i-a realizat un portret.

După moartea generalului, în 1975, un nepot a dezvăluit că de regulă „se închidea în biroul său după cină pentru a picta”. Picturile sale hiperrealiste erau adesea violente, dar a realizat și câteva peisaje liniștite și un portret al unei bufnițe cu aspect regal.

Edi Rama

Socialistul albanez Edi Rama, prim-ministru începând cu 2013, a fost dedicat artei înainte de a intra în politică. În afară de creația proprie, a fost profesor de pictură la Academia de Arte Frumoase din Tirana, jucător al echipei naționale de baschet și autor al două cărți – „Refleksione” (Reflecții), împreună cu Ardian Klosi, care a fost publicată imediat după prăbușirea dictaturii comuniste, și „Kurban”, publicată în 2011.

În plus, Edi Rama a publicat două volume de artă, care conțin lucrările sale, în colaborare cu distinsul artist Anri Sala. El a beneficiat de asemenea de expoziții personale și a participant la prezentări colective în orașe ca Berlin, São Paulo, Veneția și New York. Lucrările lui sunt picturi, desene și sculpturi.

Fotografie principală: Scenă de vâânătoare cu urs și câini, Francisco Franco (c) Fototeca Hispánica