Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  „Light. An airy view point of density” – Show de artă, design, lumini și experiență olfactivă
vernisaj diana nicolaie arcub (3)

„Light. An airy view point of density” – Show de artă, design, lumini și experiență olfactivă

Expoziția de debut artistic a designerului Dianei Nicolaie, „Light. An airy view point of density”, curatoriată de Ioana Ciocan, este deschisă la Arcub până pe 12 mai.

Sunt expuse opt lucrări care înfățișează cele mai importante simboluri ale luminii, laitmotivul creației artistei. Operele, în tonuri de alb, combină pictura, elementele structurale și lumina, și sunt completate de o experiență olfactivă.

vernisaj diana nicolaie arcub (2)

Vernisaj „Light. An airy view point of density”, Arcub 

„Lumina este speranță, viață, spectacol. Mă ajută să obțin bucurie și mi-aș dori să aibă acest efect plăcut și asupra privitorului. Imaginează-ți că te afli sub o lumină caldă, într-un loc real sau imaginar scăldat în lumină. Închide ochii și visează! Cred că toți căutăm efectul binefăcător și plăcut al luminii în viața noastră”, spune Diana Nicolaie într-un interviu acordat curatorial.ro.

Ea își caracterizează lucrările ca „piese decorative care conduc privitorul către introspecție”. „Nu sunt simple tablouri, ci obiecte mixed media, pentru ca în fiecare dintre ele combin minim două tehnici. Mixul de elemente mă ajută să transmit emoția mesajului care a stat la baza lucrării”.

vernisaj diana nicolaie arcub (6)

Vernisaj „Light. An airy view point of density”, Arcub

Curatoarea Ioana Ciocan explică: „În decursul secolelor, artiștii s-au jucat cu lumina, au explorat-o și exploatat-o atât ca subiect, dar mai ales ca instrument, pentru a crea stări și pentru a surprinde frumusețea naturii. Lumina determină culorile și umbrele și întunecă sau înveselește o pânză. Lumina a fost esențială în toate stilurile de pictură, de la Renaștere la Impresionism și până la arta abstractă. Lucrările Dianei Nicolaie îmbină designul cu arta, îmblânzesc materiale și texturi, scot în evidență legături nebănuite între formă și emoție, și, mai ales, au o capacitate interesantă de a declanșa emoții privitorilor. Diana combină materialele naturale cu cele sintetice și provoacă perfecțiunea scenelor și sculpturilor renascentiste la o joacă a designului și geometriei. Lumina este factorul coagulant din arta, dar și din personalitatea sa”.

„Light. An airy view point of density” prezintă o serie de lucrări inspirate de background-ul în design al artistei, cu o scenografie specială.

Scurtă biografie Diana Nicolaie

Diana Nicolaie este absolventă a Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București – secțția Design de produs. S-a dedicat profesiei de designer de interior și de produs încă de la absolvire. Ulterior, a decis să exploreze și să reveleze și latura sa artistică. Diana Nicolae este inspirată de natura sculpturală și arhitecturală a obiectelor de design cu care intră în dialog, de materiale naturale raw și de compoziții contemporane.

Creează piese distinctive, monumentale, adeseori adevărate instalații pe pânză, ce provoacă o reacție imediată din partea privitorului. Arta creată de Diana Nicolaie are la bază jocul cu forme și texturi variate, volumetrii puternice și tehnică mixtă. Artista folosește jocul de lumini ca pe o invitație deschisă către privitor spre universul ei artistic. Câteodată, alege să introducă direct sau sugerat prezența umană în lucrările sale.