Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Lucrare de Banksy înlăturată la puțin timp după ce a fost montată – Furt sau manevră de publicitate
banksy, peckham

Lucrare de Banksy înlăturată la puțin timp după ce a fost montată – Furt sau manevră de publicitate

O lucrare stradală a lui Banksy a fost înlăturată la puțin timp după ce a fost montată pe o stradă din Peckham, în sud-estul Londrei, iar poliția metropolitană a lansat o anchetă.

Lucrarea artistului – un semn roșu de stop cu trei drone militare aplicate – a spărut vineri pe Commercial Way, Peckham. În mai puțin de o oră, a fost îndepărtat de un bărbat cu un tăietor de șuruburi, în timp ce martori făceau fotografii.

Poliția tratează cazul ca pe un furt, iar ofițerii nu au făcut încă vreo arestare.

Un proprietar de galerie a declarat pentru BBC că opera de artă ar putea valora până la 500.000 de lire sterline. Jasmine Ali, de la Southwark Council, a spus că are toată încrederea că o vor recupera. „Nu este vorba doar de un indicator stradal, ci despre o operă de artă care a fost pusă acolo pentru comunitate. Este artă stradală și este pentru oameni”, a subliniat ea.

Polițiștii au declarat că a fost montat un nou semn de circulație pentru a evita punerea în pericol a participanților la trafic.

Un purtător de cuvânt a adăugat: „Știm despre existența imaginilor care au fost distribuite și care arată că semnul a fost îndepărtat. Oricine ar putea avea informații despre incident sau despre locul unde se află semnul este rugat să sune la poliție”.

Posibilă manevră publicitară

Deși incidentul a fost raportat la Poliția metropolitană, John Brandler, proprietar al unei galerii de artă, s-a întrebat dacă nu cumva este vorba despre o „manevră publicitară”.

„Cred că dacă ar fi ajuns la licitație ar fi valorat între 250.000 și 500.000 de lire sterline. Ar putea fi cu ușurință mai mare. Atenția mediatică a făcut-o mai valoroasă. Dacă sunt cinic, cred că a făcut-o ca un cadou de Crăciun pentru cineva”.

Fanii lui Banksy de pe Instagram au interpretat această cea mai recentă lucrare a sa ca fiind un apel la încetarea focului în Fâșia Gaza, după ce artistul a confirmat autenticitatea pe rețelele sale de socializare.
O lucrare cu drone similare a apărut în 2017 la hotelul Walled Off din Betleem, despre care Banksy a spus că are „cea mai proastă priveliște dintre toate hotelurile din lume” – făcând referire la controversatul zid israelian din Cisiordania.

UPDATE

În weekend, doi bărbați au fost arestați sub suspiciunea de furt și distrugere, însă doar unul dintre ei, cu vârsta în jur de 40 de ani, a rămas în custodia autorităților, a anunțat poliția.

Credit foto: instagram.com/banksy