Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Lucrări ale artistului Ioan Tămâian, la Muzeul de Artă Cluj-Napoca
ioan tămâian, expo, muzeul de arta cluj napoca

Lucrări ale artistului Ioan Tămâian, la Muzeul de Artă Cluj-Napoca

Expoziția „Reflexii în timp”, cu lucrări ale artistului Ioan Tămâian, din sticlă cu inserții metalice, va fi deschisă la Muzeul de Artă Cluj-Napoca până pe 19 martie 2023.

Vernisajul este programat pe 1 martie, de la ora 18:00, în sălile de expoziții temporare ale muzeului, în prezența artistului.

Muzeograful Florin Gherasim este curatorul expoziției deschise spre vizitare în perioada 2 – 19 martie, de miercuri până duminică inclusiv, în intervalul orar 10:00 – 17:00.

Biografie Ioan Tămâian

Ioan Tămâian s-a născut în 1954, în localitatea Pomi din județul Satu Mare. A urmat cursurile Liceului de Artă sătmărean, apoi Institutul de Arte Plastice „Ion Andreescu” din Cluj-Napoca, secția Ceramică – Sticlă – Metal, promoția 1982, unde a studiat sub îndrumarea profesorilor Margareta Nemeș și Cornel Ailincăi.

A primit repartiție la fabrica de sticlă din Avrig unde, ca designer, timp de zece ani s-a specializat în producția utilitară industrială și în creația artistică personală, participând la primele sale expoziții. Din 1985, este membru al UAPR.

La scurt timp după Revoluție, s-a mutat în Sibiu și în anul 1992 a înființat, la Șelimbăr, un atelier de creație și producție, denumit Tămâian Art Glass. Acesta este, de fapt, primul atelier de sticlărie artistică din țară, cu funcționare neîntreruptă până în prezent, unde Ioan Tămâian a dezvoltat o adevărată școală de profil în meșteșugul și arta sticlei, iar produsele lui au ajuns în galerii specializate din Europa, dar și de pe alte continente, fiind cerute în Statele Unite, Federația Rusă și Orient.

În mai mult de patru decenii de activitate, Ioan Tămâian și-a dezvoltat un stil propriu. A participat la numeroase expoziții și târguri de artă din România (București, Cluj-Napoca, Sibiu, Arad, Deva, Baia Mare Târgu Jiu, Bistrița, Iași ș.a.) și străinătate (Frankfurt, Paris, Amsterdam, Moscova, New York, San Francisco, Los Angeles, Atlanta, Miami).