Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial  /  Artǎ   /  Lucrări de Alma Ștefănescu-Schneider donate Muzeului de Artă Constanța
alma stefanescu schneider

Lucrări de Alma Ștefănescu-Schneider donate Muzeului de Artă Constanța

Lucrări de Alma Ștefănescu-Schneider donate Muzeului de Artă Constanța sunt expuse până la finalul lunii, expoziția „Povestitoarea de oameni și iubire”, curatoriată de Lelia Rus Pîrvan, fiind vernisată în 4 aprilie.

Dietmar Karl Schneider a făcut donația de 95 de lucrări, la dorința soțului decedat al artistei, Guntram Adelhard Schneider. Lucrările semnate de Alma Ștefănescu-Schneider se alătură unei alte donații importante, din anul 2022, când 80 de lucrări, semnate de artistul Cezar Atodiresei (20 de picturi și 60 de desene, acuarele și tușuri), au fost donate de fratele acestuia, Gelu Atotidiresei, la dorința expresă a regretatului artist impresionat de spațiul de expunere din muzeul constănțean și de modul în care sunt păstrate lucrările din patrimoniul muzeului.

Despre Alma Ștefănescu-Schneider

Născută la Sibiu, în 12 septembrie 1948, Alma Ștefănescu-Schneider a absolvit Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din București, sub îndrumarea profesorului Ion State. În anul 1979 a părăsit definitiv România și s-a stabilit la Dortmund (Germania), urmând o prodigioasă activitate artistică. De-a lungul carierei sale, a câștigat numeroase premii și a participat la expoziții personale și de grup în întreaga lume. În anul 2008, la Muzeul Național de Artă Contemporană București, a fost deschisă expoziția intitulată „Lume, lume…”, care a pus în valoare opera complexă a artistei.

Alma Ștefănescu-Schneider se descria drept „o povestitoare de oameni și de iubire”. Criticii de artă, printre care și Andrei Pleșu, au apreciat virtuozitatea grafică a artistei. Lucrările ei reflectă un joc abil între hazard și organizare, gestualism și construcție, temperament și cerebralitate, dezvăluind continuitatea vieții în cele mai subtile formule artistice.

Prezența umană sub semnul grafic este evidențiată prin transparențe și straturi succesive de scriituri, scrijeliri cu tușuri, gravuri, xilogravuri, pete de culoare, evoluții ale liniei pe suprafețe, valori ale plasticității care reprezintă caracteristici definitorii ale compozițiilor sale.

Alma Ștefănescu-Schneider a murit în 6 ianuarie 2013, la Dortmund, și a fost înmormântată la Constanța. Artista a lăsat în urma sa un jurnal al trăirilor sale, de o sensibilitate aparte. Opera ei, diversă, este prezentă astăzi în colecții muzeale și particulare din România, Germania, Polonia, Italia, SUA, Franța, Israel, Belgia și Olanda.

Expoziția de la Muzeul de Artă Constanța e vernisată în 4 aprilie 2025, la ora 14:00. Ea oferă publicului ocazia de a explora universul artistic al Almei Ștefănescu-Schneider și de a pătrunde în esența spiritului artistei.

nl image

Descoperă arta alături de noi – abonează-te acum!

Artă, artiști, frumusețe și istorii inedite..
Abonează-te la newsletter pentru o selecție curatoriată de povești din lumea artei și a frumuseții care ne înconjoară.

Nu trimitem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.