Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Lucrări de Bacon, Picasso și Rodin din colecția unui mogul media împrumutată MoMA, scoase la licitație
francis bacon three studies for portrait of henrietta moraes 1963

Lucrări de Bacon, Picasso și Rodin din colecția unui mogul media împrumutată MoMA, scoase la licitație

Lucrări din colecția lui William Paley, fondator al rețelei CBS, care au fost împrumutate mult timp Museum of Modern Art din New York (MoMA) sunt scoase la licitație prin Sotheby’s.

Printre picturile și sculpturile scoase la vânzare se numără lucrări de Pablo Picasso, Francis Bacon și Auguste Rodin, iar întreaga selecție este așteptat să obțină 70 de milioane de dolari.

Toamna aceasta, Sotheby’s va organiza pentru fundația care acționează în numele lui Paley două licitații, la New York și Londra.

Fundația a precizat că intenționează să vândă 29 dintre cele 80 de lucrări de artă care au fost în administrarea MoMA de la moartea lui Paley, în 1990. Cea mai mare parte din venituri vor fi investite în dezvoltarea digitală a muzeului. MoMA plănuiește, între altele, să lanseze un canal de streaming și achiziții de artă digitală.

Triptic de Bacon, cel mai valoros lot

Între loturi se află un tablou al lui Pablo Picasso din 1919, „Guitar on a Table”, estimat la 20 de milioane de dolari. El va fi vândut în licitația de la New York, programată pe 14 noiembrie.

Un triptic în format mic creat de Francis Bacon în 1963, „Three Studies for Portrait of Henrietta Moraes”, va fi oferit cu o estimare de 35 de milioane de dolari în licitația de la Londra, de pe 14 octombrie.

În cele două licitații vor fi vândute și opere de Andre Derain, Pierre-August Renoir, Joan Miro și Pierre Bonnard.

William Paley s-a alăturat consiliului de administrație al muzeului în 1937, la opt ani după ce fusese fondată instituția și când el se afla la începuturile carierei în media și de colecționar de artă modernă. A fost ulterior președinte al muzeului, căruia i-a lăsat donații postum.

Fundația care îi poartă numele este condusă de fiul filantropului, Bill Paley, iar pentru licitații selecția a fost făcută cu ajutorul curatorilor muzeului. O parte din veniturile obținute va merge către unele proiecte ale fundației care susține instituții din artă, medicină și media.