Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Lucrări de Felix Aftene și Vasile Parizescu, cele mai mari adjudecări în ultima licitație Vikart a sezonului
nostalgia, felix aftene

Lucrări de Felix Aftene și Vasile Parizescu, cele mai mari adjudecări în ultima licitație Vikart a sezonului

Două lucrări de Felix Aftene și Vasile Parizescu au înregistrat cele mai mari adjudecări în ultima licitație Vikart a sezonului, care a avut loc pe 22 iulie.

„Nostalgia” (2017, foto), acril pe pânză de Felix Aftene, a fost vândut pentru 4.250 de euro, cu puțin peste prețul de pornire stabilit.

„Case la Mogoșoaia” (1988), ulei pe carton de Vasile Parizescu, cu inscripții olografe pe verso și o dedicație către criticul de artă Vasile Florea, a fost vândut pentru 2.250 de euro, mai mult decât dublu prețului de pornire.

case la mogosoaia

„Case la Mogoșoaia”

Lucrări în creion, cărbune, tuș, acuarelă și ulei, semnate de unii dintre cei mai importanți artiști români de secol XX și XXI au fost scoase la licitația care a avut loc în format digital, sub titlul „Evoluții: sec. XX-XXI”.

Curentele artistice europene se văd contopite, înțelese şi transpuse în manieră proprie în cele 112 lucrările incluse în licitație: de la creion și cărbune la tușuri și cerneluri, la acuarele, la uleiuri și vopseluri elaborate, de la picturi formale la unele abstracte, cu maniere diferite de a trasa tușele pe hârtie sau pânză.

Lucrările au avut estimări pornind de la 100 de euro și până la câteva sute de euro.

Printre artiștii prezenți în această vânzare s-au aflat Samuel Mützner, Octav Bancilă, Horia Bernea, Gheorghe Vânătoru, Vasile Grigore, Ion Musceleanu, Ion Pacea, Marcel Iancu, M.H. Maxy, Marcel Chirnoagă, Dan Crecan și Rudolf Negely.

„Stradă din Orient”, ulei pe pânză semnat de acesta din urmă, a fost adjudecat contra sumei de 1.400 de euro, fiind al treilea cel mai valoros lot din licitație.

strada din orient

„Stradă din Orient”

Între cele mai accesibile s-au numărat „Bărci în golf” (1976), tuș și acuarelă pe hârtie de Gheorghe Vânătoru, vândut pentru 250 de euro, „Stamate și pâlnia”, cromolitografie pe hârtie de Marcel Iancu, pentru 200 de euro, și „Bătrân cu amintiri”, acuarelă pe carton subțire de Corneliu Drăgan-Târgoviște, pentru 150 de euro.

Următoarea licitație Vikart este programată pentru 23 septembrie.