Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Lucrări de grafică semnate de Octavian Andronic și de fiica lui, expuse la MNLR
coronandografii, octavian andronic, expozite, mnlr

Lucrări de grafică semnate de Octavian Andronic și de fiica lui, expuse la MNLR

Expoziția „Remember ANDO – Octavian Andronic. CORONAndografii”, cu lucrări realizate de regretatul grafician și jurnalist la începutul pandemiei, dar și de fiica lui, Ana Ștefania Andronic, vor fi expuse la Muzeul Național al Literaturii Române (str. Nicolae Crețulescu 8).

Vernisajul va avea loc pe 12 decembrie, la ora 18:00, iar expoziția va putea fi vizitată până pe 8 ianuarie 2023.

„Remember ANDO – Octavian Andronic. CORONAndografii” se deschide după exact 2 ani de la moartea lui Octavian Andronic și este un proiect organizat la inițiativa fiice lui, Ana Ștefania Andronic – BUZU, de asemenea artist vizual, dar și director artistic al galeriei de artă contemporană Senso.

Expoziția prefațează o amplă retrospectivă postumă cu lucrări din toată cariera lui ANDO, expoziție programată în calendarul evenimentelor de anul viitor de la Muzeul Național al Literaturii Române (Calea Griviței 64).

Lucrări cu aură de premoniție

Ana Daniela Sultana, curatorul expoziției, a transmis: „Privite retrospectiv, lucrările pot căpăta o aură de premoniție, întrucât ANDO – Octavian Andronic s-a stins din viață chiar în acest context pandemic, însă ele dezvăluie mai degrabă preocuparea specifică a jurnalistului față de cotidian. Este, totodată, vorba despre un duet vizual tată-fiică (nu e prima dată când expun împreună, dar e prima expoziție când ANDO se află în altă dimensiune), un tandem grafic peste spațiu și timp, a cărui miză este moștenirea artistică și culturală nu doar a unui urmaș, ci a unui spirit critic”.

„În centrul expoziției este, literalmente, un plămân – instalație realizată de Alexandru Micloș – care pe de o parte servește drept suport sau display pentru ANDOgrafii și pe care, pe de altă parte, se sprijină, de fapt, întreg conceptul expozițional, la nivel simbolic. Nu întâmplător, în medicina chineză, Meridianul Plămânului controlează sentimentul de pierdere. Grafica este o practică artistică sub umbrela căreia regăsim mai multe forme de expresie plastică, de la design de afiș și pagini web, la gaming, ilustrație, animație, caricatură și bandă desenată (pentru a numi doar câteva), având, e drept, la bază, desenul. Este, în același timp, și numitorul comun împărtășit de ANDO – Octavian Andronic și de BUZU – Ana Ștefania Andronic, al unui limbaj intim aparținând constelației familiale și artistice a celor doi”.

Scurtă biografie Octavian Andronic

ANDO – Octavian Andronic (1946 – 2020) a fost jurnalist, caricaturist și realizator de emisiuni de televiziune, autorul cunoscutei rubrici „ANDOgrafia zilei”.

A fondat și condus numeroase publicații, printre care Libertatea, Informația de prânz și Cronica Română, precum și agenția media Amos News. A realizat, în 1997, procedeul computerizat de realizare a caricaturii animate – „videocartoon”, difuzat la ProTV („O propoziție pe zi”), Prima TV („ANDOgrafia zilei”), Tele 7abc („Telecaricatura zilei”), B1 TV („ANDOgrafia zilei”), TVR („Retrospectiva Săptămânii”) și Senso TV („Andonevralgic”).

A publicat volumele „Turneul candidaţilor la Primăria Capitalei – 1996” (2000), „Turneul Candidaţilor la Preşedinţie – 1996” (2000), „Schimbarea schimbărilor” (2001), „Dicţionarul politic: B de la Băsescu” (2009), „Dicţionar politic: I de la Iliescu” (2010), „Dicţionar politic: N de la Năstase” (2010), „Cronologie comentată: Anul 2000” (2010) şi „Andografia 2010” (2011).

Ca grafician, a debutat publicistic în caricatură în 1969 și a participat la numeroase saloane și festivaluri naționale și internaționale de profil, la care a câștigat importante premii (Istanbul – 1978, Skopje – 1979, Akşehir – 1980, Havana – 1981, Costinești – 1981, Timișoara – 1984, Ancona – 1985). A expus în majoritatea galeriilor de artă din țară, dar și în cadrul unor importante spații din străinătate.

Scurtă biografie BUZU

BUZU – Ana Ștefania Andronic este artistă vizuală de formație grafician, fiind absolventă a Universității Naționale de Arte din București, secția Grafică, promoția 2004, unde l-a avut profesor îndrumător pe Mircia Dumitrescu.

Membră  a Uniunii Artiștilor Plastici din România încă din 2014, Ana Ștefania Andronic este, totodată, fondatoarea Galeriei Fără Nume și directorul artistic al galeriei Senso din București.

Practica sa artistică este complexă, incluzând animație, ilustrație, artă digitală, pictură, grafică și instalație grafică. Desfășoară o activitate expozițională intensă, care cuprinde, pe lângă numeroase expoziții personale și de grup, participări cu lucrări sau expoziții personale la bienale, târguri și saloane de artă locale și internaționale precum Bienala de Artă Plastică „Gheorghe Petraşcu” (Târgoviște, 2010), Bienala Internațională de Artă „Meeting point” (Arad, 2011, 2019), Bienala Internațională de Artă „Ion Andreescu” (Buzău, 2013), Contemporary Art Ruhr (Essen, 2014, 2015), Salonul Internațional de Artă „Temeiuri” din Sala Constantin Brâncuși a Palatului Parlamentului (București, 2014, 2015), Paper Positions (Basel, 2018), Grafica Românească (București, 2018, 2019) și Art Safari (București, 2015, 2016, 2017, 2021).