Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Lucrări de Marian Furtună, între icoane și artă religioasă, la Muzeul de Artă Contemporană Sibiu
sibiu,,romania, ,september,18,2018, ,aerial,overview,of

Lucrări de Marian Furtună, între icoane și artă religioasă, la Muzeul de Artă Contemporană Sibiu

Expoziția „Iconoferestre”, cu lucrări de Marian Furtună, va fi vernisată la Muzeul de Artă Contemporană din Sibiu pe 1 martie, la ora 13:00.

Curatorul dr. Alexandru Constantin Chituță spune că este vorba despre o expoziție în care lucrările sunt mai mult decât interesante, chiar șocante pentru alții. „Cu siguranță, lucrările propun o adevărată temă de dezbatere, până unde putem vorbi de icoană și de unde vorbim de artă religioasă. Putem să ne gândim la un început de o nouă pictură religioasă, după o tradiție de sute de ani?! Un lucru este cert, Marian Furtună este un caz singular în această încercare sau în acest experiment personal. În România se mai cunosc câteva cazuri de încercări de realizare a unei arte culte inspirate din arta religioasă: Silvia Radu, Silviu Oravitzan sau Sorin Dumitrescu și Marius Ghenescu”, afirmă curatorul expoziției.

În aria artei cu subiect religios din România, creația lui Marian Furtună își revendică un loc aparte, distingându-se prin expresia exterioară, dar mai ales prin conținutul intrinsec al lucrărilor sale.

Adrian Stoleriu, decanul Facultății de Arte din cadrul Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași, spune: „Marian Furtună pare să-și fi ales propriul drum stilistic, deși posibilitățile de exprimare vizuală și conceptuală în această arie artistică tind a fi mai cu seamă restrictive, supuse canoanelor de reprezentare sau normelor dogmatice ale scrierilor sfinte. În spațiul creștin, pictura bisericească este un domeniu cu norme și reguli clare de reprezentare, ce lasă adesea un spațiu foarte restrâns de acțiune celor care se avântă în mod temerar pe această cale. Și totuși, arta bisericească este încă un fenomen viu, plin de energie și efervescență creatoare. Acesta este tărâmul în care se manifestă plin de talent, și deloc ezitant, artistul Marian Furtună, format ca pictor bisericesc, dar preocupat și de alte direcții conexe artei bisericești propriu-zise, printr-o vastă serie de creații cum sunt și cele înscrise în ciclul «Iconoferestre»”.