Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Lucrări impresioniste și moderne în valoare de 250 de milioane de dolari din colecția filantroapei Anne Bass, scoase la vânzare

Lucrări impresioniste și moderne în valoare de 250 de milioane de dolari din colecția filantroapei Anne Bass, scoase la vânzare

Lucrări de artă impresionistă și modernă în valoare de 250 de milioane de dolari din colecția filantroapei Anne Bass, importantă colecționară din anii ’70, vor fi vândute în luna mai, prin intermediul casei Christie’s.

Între cele 12 lucrări se află tablouri semnate Edgar Degas, Claude Monet și Mark Rothko.

Anne Bass a murit, la vârsta de 78 de ani, în 2020. Fostă soție a magnatului texan Richardson Bass, care a făcut avere de pe urma afacerilor cu petrol și a devenit ulterior acționar Disney, ea a început să colecționeze în anii ’70, în special artă impresionistă și modernă.

Bass a oferit finanțare Fort Worth Art Museum, New York City Ballet, Museum of Modern Art din New York și New York Botanical Garden, și a donat piese haute-couture către Costume Institute de la Metropolitan Museum of Art.

Picturi de Rothko și Monet, cele mai valoroase din set

Cele mai valoroase lucrări ce vor fi licitate la Christie’s sunt două picturi Rothko, care au fost cândva expuse în sufrageria apartamentului din New York al lui Bass.

„Untitled (Shades of Red)” este estimat la 60 – 80 de milioane de dolari, iar „No. 1”, la 45 – 65 de milioane de dolari.

În licitație sunt incluse trei picturi Monet, fiecare cu valoare estimată între 30 și 60 de milioane de dolari, în timp ce o versiune a sculpturii lui Degas ce înfățișează o tânără dansatoare a primit estimarea de 20 – 30 de milioane de dolari, iar tabloul „Jeune fille à la fenêtre”, de Balthus, este așteptat să fie vândut pentru 4 – 6 milioane de dolari.

Acesta va fi al doilea set major de lucrări impresioniste și moderne comercializate prin intermediul Christie’s în ultimul an, după cel al mogulului texan Edwin L. Cox, vândut anul trecut pentru 332 de milioane de dolari.

Lucrări din colecția Bass vor fi expuse la sediile Christie’s din Londra și Hong Kong, înainte de licitația din mai de la New York.

Foto: interiorul apartamentului din New York al lui Anne Bass. Rothko – „Untitled (Shades of Red)”, Monet – „Le Parlement, soleil couchant”,  Rothko – „No. 1” © 2022 Visko Hatfield