Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Lumea privată a lui Pablo Picasso în fotografii realizate de David Douglas Duncan

Lumea privată a lui Pablo Picasso în fotografii realizate de David Douglas Duncan

O sută de fotografii care documentează lumea privată a lui Pablo Picasso până la și după moartea lui, în 1973, la vârsta de 91 de ani, au fost donate Musée de l’Élysée din Elveția.

Fotografiile sunt o parte dintre cele 25.000 cu artistul realizate de fotograful american David Douglas Duncan, care l-a cunoscut pe Picasso la Cannes în 1956.

Primul instantaneu al lui Duncan cu Picasso îl arată spălându-se în baia din La Californie, casă a artistului, la scurt timp de când cei doi s-au cunoscut. După ce a sunat la poarta vilei în speranța de a capta o imagine a lumii celui mai popular pictor, Duncan a fost uimit să se găsească în postura de a fi condus în baie de soția artistului, Jacqueline.

David Douglas Duncan, care a murit în 2018, a devenit prieten apropiat al pictorului de origine spaniolă, în ciuda dificultăților de comunicare. Picasso nu vorbea engleza și se amuza când Duncan încerca să vorbească spaniola. Însă Duncan, fotojurnalist în Războiul Coreean, putea veni oricând în casele lui Picasso în cei 17 ani de prietenie a lor, scrie The Guardian.

„Tu faci poze, eu pictez”

Conștient de realizările sale și devenind poate unnul dintre cei mai fotografiați artiști din toate timpurile, Picasso – după cum spunea Duncan – nu a pozat vreodată și nu a cerut să fie fotografiat. Maestrul, așa cum i se adresa Duncan, i-a spus: „Tu faci poze, eu pictez”.

picasso 1960, foto david douglas duncan

1960, David Douglas Duncan/ Succession Picasso 2022

Fotografiile lui Duncan au fost realizate cu o cameră Leica M3D personalizată, silențioasă, astfel Pablo Picasso nu era deranjat în timp ce lucra.

Întrebat în 2012 despre obiceiurile și caracterul pictorului, Dunca declara pentru Le Monde că îl privea ca pe un devotat „domn spaniol”.

În cazul „Les Baigneurs”, două zile și două nopți Picasso a privit tabloul câte jumătate de oră, „nemișcat, cu o mână pe cap, se gândea”.

„Într-o zi când eram acolo, cineva l-a întrebat care era perioada muncii sale care i-a plăcut cel mai mult – perioada albastră, cubismul și așa mai departe. Picasso a întins mâna cu degetele deformate și a răspuns: «Ei bine, pe care dintre aceste cinci degete îl preferi? Personal, am nevoie de toate»”.

Credit foto: David Douglas Duncan/ Succession Picasso 2022