Magdalena Pelmuș și Maria Pop Timaru, la MNȚRplusC
Magdalena Pelmuș și Maria Pop Timaru oferă perspective asupra relațiilor interumane într-o expoziție deschisă în spațiul MNȚRplusC în perioada 3 – 24 octombrie.
Expoziția „Fragile Anatomy. Prey versus Predator” este al doilea insert din seria „micro-istorii, micro-memorii”, la MNȚRplusC, propunând un dialog sincretic între două perspective feminine asupra relațiilor interumane. Aceasta explorează dinamicile de cuplu și raporturile cu propriile noastre corpuri, oferind o reflecție profundă asupra vulnerabilității și fragilității umane.
Căutările Magdalenei Pelmuș se concentrează pe corporalitate și traume, iar lucrările ei, construite din mărgele și obiecte mici, evocă organe interne și reproductive, creând o atmosferă de intimitate și vulnerabilitate. Fiecare detaliu devine un simbol mitic în plan personal, invitând la introspecție și explorare a procesului de vindecare.
În paralel, lucrările ei video explorează un imaginar fantezist erotic, în care obiectele devin instrumente pentru scenarii fetișiste. Abordarea ei aduce în prim-plan complexitatea dorinței și a relațiilor interumane, folosind simboluri vizuale pentru a provoca reflexia asupra corporalității și a identității. Pelmuș reînvie fanteziile printr-o estetică care îmbină fragilitatea cu forța, îndemnând spectatorii să regândească modul în care percep propriul corp și intimitatea.
Maria Pop Timaru combină umorul cu ironia în narațiunile sale obiectuale, abordând relația de gen și dinamica de cuplu cu ingeniozitate. Lucrările ei jonglează între semiotici și semiologii, de la reprezentări cu iz pop-lichtenstein-kitsch, impregnate de o notă de subversivitate, până la teracote minimaliste, demonstrând o abilitate tehnică admirabilă în arta ceramică.
Prin intermediul acestor creații, Pop Timaru rescrie drame cotidiene, oferind o viziune tragi-comică asupra experiențelor umane. Această abordare le permite spectatorilor să exploreze teme serioase printr-o prismă ludică, transformând subiectele delicate într-un dialog accesibil și relevant, în special într-o societate marcată de traume. Lucrările sale devin un instrument de reflecție asupra condiției noastre umane, invitând la o reexaminare perpetuă a normelor sociale și a relațiilor interumane.
Curatoarea expoziției este Ilina Schileru.
Vernisajul e programat în 3 octombrie, de la ora 18:00. Accesul la eveniment se va face prin Monetăriei 3, apoi prin sala Acvariu.
Program de vizitare: 4, 5 și 6 octombrie (Noaptea Albă a Galeriilor), între 18:00 și miezul nopții, în zilele de 12 și 13 octombrie și 19 și 20 octombrie, între 14:00 și 18:00, iar în 23 și 24 octombrie, între orele 16:00 și 20:00.
Despre artiste
Magdalena Pelmuș (n. 1974, Constanța) trăiește și lucrează în București, a absolvit pictura la Universitatea Națională de Artă, București, în 1999. A primit bursa Uniunii Artiștilor Plastici pentru tineri artiști în 2000, premiul I al Bienalei de miniature din Serbia, în 2018 a co-fondat grupul Sursa în 1999 și Loading Open LAB- artist run space în 2006. În prezent, este reprezentată de Galeria Arsmonitor.
A expus în muzee și galerii semnificative atât din România, cât și din străinătate, inclusiv Muzeul Național de Artă Contemporană; Muzeul de Artă Contemporană Arsenal din Sofia (MAC); Salone degli Incanti, Centrul de expoziții de artă modernă și contemporană, Trieste; Institutul Cultural Danez, Kecskemet, HU; Institutul Cultural Român, București; Universitatea HBK Braunschweig, DE; Muzeul Banatului Montan Reșita; Muzeul de Artă din Brașov; Muzeul de Artă Constanța; Muzeul de Artă din Timișoara.
Maria Pop Timaru (n. 1980) trăiește și lucrează la București. După terminarea cursurilor în departamentul de Sculptură al Universității Naționale de Arte din București, în 2010, artista a obținut doctoratul în arte plastice și decorative la aceeași universitate. Lucrările ei migrează între sculptură, ceramică, instalație și performance, accentul fiind pus pe metodă, dar mai ales pe expresivitate.
Expozițiile de grup la care a participat artista, alături de expozițiile personale concepute la București, au surprins latura feministă, cu puternice aspecte satirice, a instalațiilor Mariei Pop Timaru. În 2024, a fost artist rezident la MMCA Changdong, Seul, Coreea.