Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Mai mult de 1.100 de obiecte din colecția Met au legătură cu traficul de antichități
new,york, ,circa,october,2016:,exterior,of,the,metropolitan

Mai mult de 1.100 de obiecte din colecția Met au legătură cu traficul de antichități

Mai mult de 1.100 de obiecte din patrimoniul Metropolitan Museum of Art au legătură cu persoane care au fost „fie inculpate, fie condamnate pentru infracțiuni legate de antichități”, arată rezultatele unei noi anchete.

Astfel, controversele din jurul colecției de antichități a Met continuă să se amplifice.

Raportul, publicat de International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) în colaborare cu organizația non-profit Finance Uncovered din Marea Britanie, arată că 1.109 vestigii din colecția Met au legătură cu traficul de artă, dintre care 309 sunt expuse.

Mai puțin de jumătate dintre acestea au documente care detaliază modul în care au călătorit din țara de origine la New York, inclusiv obiecte din țări care au interzis de mult timp exportul de patrimoniu cultural. Unele au fost îndepărtate după ce interdicțiile au fost adoptate, arată înregistrările muzeului.

Sute de opere de artă, fără proveniență dovedită

Investigația ICIJ vine la mai puțin de o săptămână după ce Indian Express a publicat o listă cu peste 77 de antichități din Asia de Sud aflate în colecția Met care au fost legate de infamul comerciant de artă Subhash Kapoor, condamnat anul acesta în India pentru jaf și furt de antichități. The Indian Express a colaborat cu ICIJ și cu Finance Uncovered la realizarea raportului.

„Met dă tonul pentru muzeele din întreaga lume”, a declarat Tess Davis, directorul executiv al Antiquities Coalition (organizație care lucrează pentru a opri traficul de patrimoniu cultural), pentru ICIJ. „Dacă Met lasă ca toate aceste lucruri să se întâmple prin lacune, ce speranță mai avem pentru restul pieței de artă?”.

În cea mai recentă investigație a lor, ICIJ și Finance Uncovered au descoperit că sute de opere de artă din colecția muzeului nu au o dovedită proveniență, care reprezintă detalii despre exportul legitim al obiectului și istoricul proprietății acestuia.

De exemplu, dintre cele mai mult de 250 de antichități nepaleze și din Kashmir enumerate în catalogul muzeului, doar pentru trei au fost furnizate înregistrări care să detalieze modul în care au părăsit aceste regiuni. ICIJ a precizat că s-a concentrat asupra acestor două colecții „deoarece Nepalul și Kashmirul au cunoscut jafuri de proporții care au fost relativ puțin mediatizate la nivel internațional”.

Met se angajează să colecționeze arta în mod responsabil

În ultimii ani, autoritățile din New York și din străinătate au făcut noi controale privind proveniența operelor antice din colecția Met, pe fondul cererii publice în creștere pentru repatrierea obiectelor jefuite. Biroul procurorului districtual din Manhattan a obținut cel puțin nouă mandate de confiscare a unor antichități de la muzeu începând din 2017; șase mandate au fost emise numai în 2022 și au vizat peste 30 de relicve care au fost furate din Egipt, India și din zona mediterană.

Un purtător de cuvânt al Met a declarat într-un comunicat trimis ICIJ că muzeul „se angajează să colecționeze arta în mod responsabil și face eforturi mari pentru a se asigura că toate lucrările care intră în colecție respectă legile și politicile stricte în vigoare la momentul achiziției”.

„În plus, pe măsură ce legile și recomandările privind colecționarea s-au schimbat de-a lungul timpului, la fel au făcut și politicile și procedurile muzeului. De asemenea, Met cercetează în permanență istoria operelor din colecție – adesea în colaborare cu colegi din țări din întreaga lume – și are o experiență îndelungată în a acționa în funcție de noile informații, după caz”, a adăugat el.