Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Metropolitan Museum of Art a înapoiat Nepalului două artefacte și promite „un dialog deschis”
met, shiva, nepal, artefact, curatorial

Metropolitan Museum of Art a înapoiat Nepalului două artefacte și promite „un dialog deschis”

Metropolitan Museum of Art (Met) a anunțat, după presiuni făcute de grupuri activiste nepaleze privind recuperarea patrimoniului cultural furat, că a înapoiat două artefacte și a promis „un dialog deschis”.

Cele două obiecte sunt sculpturi – una din lemn datând din secolul 13 care îl înfățișează pe salabhinka, un spirit care deseori se regăsea în decorațiunile templelor din regiunea Kathmandu, și una din piatră, din secolul 10, care o înfățișează pe zeița Shiva, care s-a aflat cândva în templul Kankeswari din Kathmandu.

Ambele au fost date guvernului nepalez săptămâna aceasta, deși artefactul din templu era promis din 2021.

Potrivit unui comunicat publicat de muzeu pe 16 august, ambele obiecte au fost donate instituției în urmă cu trei decenii.

Retrocedarea obiectelor a fost făcută după o anchetă internă. Piesele au fost identificate anterior de grupuri activiste precum Lost Arts of Nepal și Chasing Aphrodite, iar acum este așteptat ca ele să fie expuse la National Museum of Nepal din Kathmandu, potrivit Met.

Muzeul american a mai transmis că cea mai recentă repatriere este încă un pas care onorează „relația de lungă durată pe care o avem cu instituții de cerecetare și colegii din Nepal și semnalează un angajament continuu pentru a duce mai departe dialogul deschis pe care îl avem”.

Instituții precum Rubin Museum of Art și Dallas Museum of Art au retrocedat de asemenea, în ultimul an, obiecte Nepalului, în special în urma presiunilor grupurilor activiste.

Credit foto: Met